Naučite kako se pravi sudžuk, jeftina i posna poslastica sa orasima.
Približava se Sveti Nikola, a pošto pada u toku Božićnog posta, bitno je da trpeza bude posna.
Postoje razni recepti za posne kolače koji će uljepšati vaš slavski sto, a jedan od njih je i ovaj za sudžuk - poslastica sa orasima na kojoj su odrasle mnoge generacije. Pravi se od samo četiri sastojka, a nekada ste mogli da je pronađete u svakoj boljoj poslastičarnici. Samo skuvajte fil, pa ohladite i starinski kolač koji svi vole je spreman.
Sastojci:
350 g brašna
1,2 l hladne vode
200 g šećera
200 g mljevenih oraha
Priprema:
U vodu sipajte brašno, pa dobro promiješajte da nema gromuljica. Dodajte i šećer, pa kuvajte na tihoj vatri dok se ne zgusne, uz neprestano miješanje. Zatim dodajte orahe, promiješajte i onda dobijenu smjesu sipajte u vatrostalnu posudu. Ostavite prvo na sobnoj temperaturi da se ohladi, pa prebacite u frižider na sat vremena. Pospite orasima ili prelijte medom.
(Stvar ukusa)