Tortu sa orasima možete da služite u svakoj prilici.
Torte sa orasima spadaju u najraskošnije, a mnogi se ne usuđuje da prave, jer smatraju da su takve poslastice izuzetno komplikovane. Naš je prijedlog da spremite tortu sa orasima po ruskom receptu, gdje se na kore maže jednostavan i kremast fil, a na kraju se ona posipa orasima. Slatka i nedoljiva torta biće hit na svakoj proslavi, a posebno će uljepšati svečanu novogodišnju trpezu.
Sastojci:
Za tijesto:
100 g mljevenih oraha
2 jajeta
1/3 kašičice soli
150 g šećera
1 kesica vanilin šećera
250-300 g brašna
10 g praška za pecivo
Za fil:
500 ml slatke pavlake
80 g šećera u prahu
1/4 kašičice limunovog soka
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom soli. Zatim dodajte prosijano brašno sa praškom za pecivo i orahe. Prvo sjedinite špatulom, pa umijesite tijesto. Oblikujte valjak i isjecite na 10 dijelova, pa oblikujte loptice. Razvucite oklagijom, stavite na pleh obložen pek papirom i pecite na 180°C oko 2-3 minuta. Zatim uzmite nešto okruglo i isjecite pravilan krug. Tako uradite sa svim lopticama od tijesta. Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i limunovim sokom. Uzmite koru, premažite, složite drugu i opet premažite. Slažite tako dok ne utrošite sve. Premažite cijelu tortu filom, pa obložite mljevenim orasima. Ukrasite šećerom u prahu i krupnim orasima.
(Stvar ukusa)