Kuhinja

Jednostavan, brz i sočan: Čokoladni rolat gotov za samo pola sata

Autor Nikolina Damjanić

Umjesto klasične čoko moko torte, napravite njenu jednostavniju verziju - slatki rolat.

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

5 većih jaja

4 kašike ulja

7 kašika kristal šećera

1 kesica vanilin šećera

prstohvat soli

4 ravne kašike kakaoa

5 kašika brašna

1 kašičica praška za pecivo

1-2 kesice instant kafe, po ukusu

1 pakovanje slatke pavlake

200 grama bijele čokolade

dekoracija po ukusu

Priprema:

U odvojenoj činiji pomiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Mikserom umutite bjelanca s prstohvatom soli u čvrst snijeg, pa postepeno dodajte šećer i vanilin šećer. Kad dobijete kompaktnu smjesu, smanjite na srednju brzinu, pa uz neprestano miksanje dodajte žumanca i ulje. Potom malo po malo dodajte suve sastojke, pa kad se napravi homogena masa, izlijte u pleh obložen papirom za pečenje.

Pecite u rerni prethodno zagrijanoj na 180 stepeni najmanje 20 minuta. Sačekajte da se prohladi desetak minuta, pa papirom uvijte u rolat. Stavite u frižider da se hladi.

U jednoj posudi pomiješajte bijelu čokoladu i umućenu slatku pavlaku.

Izvadite iz frižidera koru, odmotajte, pa premažite ovim filom i ponovo urolajte, ovog puta bez papira. Ukrasite po želji — šlagom, čokoladnim ili šarenim mrvicama, rendanom čokoladom, višnjama itd.