Kuhinja

NAJBOLJE DOMAĆE KIFLICE: Prije pečenja stavite parče putera na svaku, biće mekane kao duša

Autor Dragana Božić

Domaće kiflice možete da poslužite kao predjelo za slavu, ali i za doručak ili večeru.

Izvor: Stvar ukusa

Napravite domaće kiflice koje su mekše i ukusnije nego bilo koje kupljene.

Ovo je osnovni recept koji uspijeva sa kojim nema greške, jer uspijeva i onima koji su početnici u kuhinji. Sve što treba da uradite jeste da umesite tijesto, a ako ispratite korake uspjeće vam iz prvog pokušaja, nafilujte po želji, naš prijedlog je sir, ali takođe možete da koristite džem, šunku, krem... Prije nego što krenete da pečete kiflice obavezno ih premažite jajetom i preko svake stavite parče putera, jer će tako biti mekane i sutradan.

Sastojci:

500 ml mlijeka
1 kašika šećera
20 g kvasca
oko 1 kg brašna
1 kašika soli
150 ml ulja
Za punjenje:
250 g feta sira (ili nekog bijelog sira)
100 g kisele pavlake
Za premazivanje:
1-2 jajeta
susam, kim
1 pakovanje putera (može margarin)

Priprema:

Mlijeko zagrijte, ali nemojte da ostavite da proključa. Zatim dodajte izmrvljeni kvasac i šećer, promiješajte i ostavite 10-ak minuta da se kvasac aktivira. Zatim sipajte ulje i postepeno dodajte brašno i so. Umijesite glatko tijesto. Pokrijte krpom i ostavite da nadođe nekih pola sata. U posudi sjedinite sir i pavlaku, a ako je potrebno začinite po želji. Zatim tijesto podijelite na 8-10 dijelova i oblikujte loptice. Svaku lopticu razvucite u tanji krug i isjecite trouglove. Nafilujte smjesom od sira i pavlake, pa urolajte. Ređajte na pleh, pa premažite umućenim jajetom, pospite susamom ili kimom, pa preko svake stavite parče putera. Pecite u zagrijanoj rerni na 250°C nekih 15-20 minuta. Ostavite par minuta da kiflice lijepo upiju puter i onda možete da služite.

(Stvar ukusa)