Kuhinja

Brz desert: Čokoladni tart sa bananama

Autor Nikolina Damjanić

Zasladite se brzim nepečenim kolačem koji će oduševiti ukućane.

Izvor: Shutterstock

SASTOJCI:

Kora:

70 g mljevenog keksa

50 g mljevenih pečenih lješnika

1 kašika meda

3 kašike ulja

2 kašike mlijeka

Prvi sloj:

1 banana

100 g lješnikovog putera

100 g crne čokolade

Drugi sloj:

100 g crne čokolade

1 kašika meda

2 kašike ulja

50 g sjeckanog lješnika

PRIPREMA:

Za koru pomiješajte sve sastojke i utisnite smjesu u kalup za tart prečnika 20 cm (ako imate onaj sa odvojivim dnom, ako ne poslužiće i obični). Zatim koru ostavite u frižider na hlađenje. Za prvi sloj istopite čokoladu i pomiješajte je sa lješnik puterom.

Bananu izrežite na kolutove, rasporedite preko rashlađene kore i prelijte dobijenom smjesom. Vratite u frižider na sat vremena. Za drugi sloj istopite čokoladu, dodajte med, ulje i lješnike i pažljivo rasporedite preko prethodno stegnutog prvog sloja. Opet odložite u frižider na najmanje sat vremena, nakon čega će tart biti spreman za konzumaciju.