Svaka domaćica ima svoj recept za restovan krompir, ali nijedna ga nije pravila sa ovim sastojkom.
Restovani krompir se pravi od najomiljenijeg povrća, a najjeftiniji je prilog. Savršeno se slaže uz bilo koje meso, kao i sa sarmom ili podvarkom. Ono što je bitno kod ovog priloga jeste da odaberete odgovarajući krompir, jer od njega sve zavisi, a znaćete da je dobar ako ima što više skroba. Mnoge domaćice prave restovani krompir na masti i sa malo slatke crvene paprike, ali mi vam predlažemoda umjesto masti koristite bujon. U njemu je tajna najboljeg restovanog krompira, a bujon uvijek treba da imate u zamrzivaču jer popravlja ukus skoro svakom jelu i vrijedan je sastojak.
Sastojci:
2 crna luka
1 kg krompira
1 čaša pilećeg bujona (temeljca)
malo slatke crvene paprike
Priprema:
Krompir oljuštite i isijecite na kocke. Zatim ga obarite u ključaloj vodi nekih 5-10 minuta. Na ulju dobro propržite sitno sjeckan crni luk, pa dodajte bujon. Bujon ako nemate spreman, napravite tako što ćete pola pileće kocke za supu rastopiti u vreloj vodi. Kada tečnost malo ispari dodajte procijeđeni krompir i malo ga pritisnite viljuškom. Pospite slatkom crvenom paprikom. Promiješajte sastojke, a ako želite možete da ga stavite u rernu da se zapeče ili da ga pržite na šporetu. Ako volite da eksperimentišete sa hranom, dodajte mu i pržene pečurke.