Mafini spadaju među naujukusnije poslastice od slatkog tijesta.
Današnji mafini ukrašavaju svaku svečanu trpezu i ne postoje sladokusci koji će odbiti ovu prelijepo dekorisanu poslasticu.
Ali, ovo slatko tijesto nije oduvijek bilo ukusno, a i lijepo na oko. U doba viktorijanske Engleske, prvi mafini su pravljeni kao pogačice od brašna i kvasca, a služili su se isključivo na trpezama bogatih. Zbog jeftinih sastojaka, veoma brzo su recept za pecivo preuzeli i niži slojevi društva, pa je njihova popularnost još u to vrijeme postala tolika, da ne samo da se obavezno služio uz čaj, već su se na ulicama Londona pojavili i ulični prodavci koji su noseći mafine u drvenim poslužavnicima svoj dolazak najavljivali zvonima kojima su pozivali građane da kupe pecivo.
Postoje dvije vrste, engleski koji podsjeća na slatku pogačicu,kao i američki, koji izgleda kao mafini koje znamo. Isprobajte i recept za ove sa džemom od šljiva, jer ne sumnjamo da će vam se dopasti.
Sastojci:
2 jajeta
9 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
9 kašika mlijeka
9 kašika ulja
1 šolja + 8 kašika brašna
2/3 kesice praška za pecivo
džem od šljiva
šećer u prahu
Priprema:
Pjenasto umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte mlijeko i ulje, pa ponovno umutite. Zatim u smjesu dodajte prosijano brašno pomiješano sa praškom za pecivo. U kalup za mafine stavite papirne ili gumene kalupe, pa sipajte smjesu. Preko sipajte džem, pa ponovo smjesu za mafine. Ukrasite vrh sjeckanim šljivama (ako ih imate u zamrzivaču). Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C oko 25 minuta. Gotove mafine možete da pospete šećerom u prahu.
(Stvar ukusa)