Ako vam se jede nešto slatko, a postite onda probajte Šeherezada tortu sa posnim sastojcima.
Šeherezada spada među jednostavnije torte i svaka domaćica brzo nauči da je spremi. Sastoji se od keksa koji je premazan čokoladom, a onda i karamel filom i umućenom slatkom pavlakom. Svaki zalogaj se topi u ustima, a toliko lijepo izgleda da će uljepšati i svečanu trpezu.
Kako je u toku Uskršnji post, naučite kako se pravi posna torta. Više ne morate da se odričete omiljenih poslastica, već isprobajte i ovaj klasik u posnoj varijanti.
Sastojci:
1 l sojinog mlijeka
5 kašika šećera
120 g pudinga od karamele
200 g posne slatke pavlake
250 g margarina
50 g šećera u prahu
200-300 g posne čokolade
400 g posnog keksa
5 kašika ulja
Priprema:
U šerpu sipajte 800 ml mlijeka i kada se zagrije dodajte puding koji ste pomiješali sa šećerom i 200 ml mlijeka. Vodite računa da nema grudvica. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano miješanje. Sklonite sa šporeta i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Za to vrijeme umutite margarin sobne temperature i dodajte u ohlađeni puding, pa sjedinite mikserom. Otopite čokoladu sa uljem da dobijete rjeđu smjesu, a onda umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu. Poređajte keks u tepsiju. Preko premažite istopljenu čokoladu i stavite u frižider nekih 10 minuta da se stegne. Zatim premažite karamel fil, a onda i umućenu slatku pavlaku, pa opet sve ponavljajte dok ne utrošite sastojke. Posljednji sloj je umućena slatka pavlaka. Ostavite u frižideru preko noći. Možete da je ukrasite i mljevenim orasima.
(Stvar ukusa)