Kuhinja

Posni kolač na vodi sa lješnicima i narandžom

Autor Nikolina Damjanić

Ukusan je i veoma jednostavan za pripremu.

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

2 šoljice pšeničnog griza

2 šoljice brašna

1 šoljica šećera

1 kesica praška za pecivo

100 g mljevenih lješnika

sok od pola pomorandže

1 šoljica kisele vode

3 šoljice vode

Sirup:

sok od jedne narandže

3 šoljice vode

3 šoljice šećera


Pripreme:

Pomiješati griz, brašno, šećer, prašak za pecivo, mlievene liešnike. Dodati vodu, kiselu vodu i sok od narandže. Dobro izmiješati, prebaciti u pleh i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata.

U šerpu stavite vodu, šećer i sok od pomorandže. Miješajte i kad dobijete sirup, prelijte vreo kolač.

Po želji, možete posuti mljevenim lješnicima.