Kuhinja

Recept za nevjerovatno ukusne i mirisne POSNE KROFNE

Autor Željko Svitlica

U toku posta se zasladite najljepšim posnim krofnama.

Izvor: Shuterstock

Mekane krofne se prave od davnina, a u djetinjstvu smo ih najviše jeli, kada nas je baka uvijek dočekivala sa ovim toplim slatkim tijestom. Danas domaćice uglavnom izbjegavaju da ih prave, jer misle da je priprema komplikovana, ali ako se isprate koraci lako možete i vi da ih spremite.

Najteži dio posla je da se umijesi testo, ali pomoću ovog recepta garantovano uspijevaju. Kako je u toku Uskršnji post mi predlažemo da se zasladite posnim krofnama koje su mekane kao duša, a zahvaljujući dodacima kao što su vanilin šećer i pomorandža cijela kuća će vam mirisati.

Sastojci:

200 ml mlake vode
10 g suvog kvasca
2 kasike šećera
200 ml kisele vode
150 ml ulja
600 g brašna
1 kašičica soli
2 kesice vanilin šećera

- narendana korica pomorandže

Priprema:

U posudu sipajte vodu, kvasac, šećer i kašiku brašna. Promiješajte i ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira. Zatim dodajte kiselu vodu, ulje, vanilin šećer, rendanu koricu pomorandže, pola količine brašna i so. Sjedinite, pa dodajte preostalo brašno i umijesite tijesto. Pokrijte i ostavite na toplom da nadođe nekih pola sata. Zatim kratko premijesite tijesto na pobrašnjenoj površini, a onda čašom ili okruglim kalupom vadite oblike. Pokrijte ih krpom i ostavite još 10 minuta. Zatim spuštajte krofne u vrelo ulje, prvo ide strana koja je bila okrenuta na gore. Smanjite vatru i pržite dok ne dobiju lepu zlatnu boju.