Malo neobična, ali ukusna kombinacija...
Sastojci:
4 juneće šnicle,
1 veća narandža,
4 dcl vode,
4 dcl pavlake za kuvanje,
1 kašika meda (bagrem ili cvjetni),
1 mala kašika mješavine bijelog, crnog i crvenog bibera grubo mljevenog,
1/4 male kašike mljevenog mažurana,
1/4 male kašike mljevenog bosiljka,
po ukusu vegeta, so.
Priprema:
Juneće šnicle istući i nožem prorezati žile kako se ne bi uvijale kod pečenja i dinstanja. Uvaljati ih u pripremljenu smjesu začina: beli, crni i crveni biber, so, vegeta, mažuran i bosiljak.
U dubljem tiganju zagrejte ulje i staviti šnicle. Šnicle pržiti sa obe strane na ulju sve dok ne promijene boju. Zatim, polijte ih s 4 dcl vode i pola količine pavlake za kuvanje. Po želji se može još dodati navedenih začina.
Narandžu prerezati na pola i iscjediti sok, te ga zajedno s jednom kašikom meda pomiješati sa junetinom iz tiganja. Po potrebi dodati još začina. Junetinu dinstati do željene tvrdoće.
Desetak minuta prije no što je junetina dinstana dodajte i preostalu količinu pavlake za kuvanje. Po završetku umak mora biti kremast.
Servirati u tanjire i svaki komad preliti s umakom u kojem se junetina dinstala.