• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tradicionalni ruski kolač za Vaskrs

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Isprobajte recept za tradicionalni ruski kolač.

Paska je tradicionalni ruski kolač koji se služi za Vaskrs. Napravi se tijesto koje je vrlo jednostavno, jer se svi sastojci sjedine varjačom, a onda se u njega doda i suvo voće. Preko ide bijela glazura koju možete da ukrasite po želji. Ovaj mekani i vazdušasti uskršnji kolač će vas oduševiti na prvi zalogaj, pa obavezno pokušajte da ga napravite.

Sastojci:

suvo voće po želji
2 kašike konjaka (ili sok od pomorandže)
25 g svježeg kvasca
150 ml toplog mlijeka
6 žumanaca
150 g šećera + 1 kašika
20 g vanilin šećera
prstohvat soli
rendana korica pomorandže
80 g putera
400 g brašna + 1 kašika

Za bijelu glazuru:

1 bjelnace
prstohvat soli
sok od 1/2 limuna
150-200 g šećera u prahu

Priprema:

Isjeckajte suve kajsije da budu veličine kao suvo grožđe i brusnice. Možete da koristite suvo voće po želji. Zatim ih prelijte konjakom, pa ostavite preko noći. Ako ne želite da koristite alkohol prelijte sokom od pomorandže. U posudi pomiješajte izdrobljeni kvasac i kašiku šećera, pa kašikom još malo utapkajte.

Sipajte toplo mlijeko i promiješajte. Ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira. U drugoj posudi pomiješajte žumanca, so, šećer (150 g), vanilin šećer, rendanu koricu pomoradže i istopljeni puter.

Umutite viljuškom, pa u tu smjesu dodajte aktivirani kvasac. Promiješajte i sipajte prosijano brašno. Miješajte tijesto varjačom dok se ne sjedine svi sastojci. Pokrijte ga providnom folijom koju ste premazali uljem i ostavite na toplom da nadođe nekih 2 sata. Ponovo promiješajte, pa sipajte suvo voće u koje ste dodali kašiku brašna i promiješajte ponovo. Kašiku nauljite, pa sipajte tijesto u duboke papirne kalupe. Nemojte da ih punite do vrha. Ako vam se vidi suvo voće, nauljite prst i pritisnite ga u tijesto. Poravnajte kašikom, pa papirne kalupe stavite u pleh. Pokrijte krpom i ostavite još nekih sat vremena da odstoje.

Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta. Ako su vam kalupi manji pecite ih nekih 20 minuta.

Za glazuru: Lagano umutite bjelanca sa prstohvatom soli i limunovim sokom, pa dodajte šećer u prahu i lijepo sjedinite. Dobijenom glazurom premažite vrh kolača i ukrasite po želji. Možete sjeckanim suvim voćem, možete šarenim ili čokoladnim mrvicama...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop