Kuhinja

PROFITEROLE - REMEK DJELO FRANCUSKIH POSLASTIČARA: Meko tijesto punjeno vanila kremom i na kraju preliveno čokoladom

Autor Dragana Božić

Naučite kako se prave čuvene profiterole.

Izvor: Shutterstock

Profiterole su poznati francuski desert koji se pravi od kuvanog tijesta, a onda se puni vanila kremom i na kraju preliva čokoladom. Ove hrskave i šuplje loptice su toliko ukusno da nećete moći da se zaustavite na jednoj.Možda tijesto djeluje komplikovano za pripremu, ali ako ispratite sve korake uspjeće vam iz prvog pokušaja. Takođe, vanila krem možete da zamijenite sladoledom ili umućenom slatkom pavlakom. Otkrijte zašto Francuzi ne mogu da odole ovoj poslastici.

Sastojci:

Za tijesto:
100 g neslanog putera
1 šolja vode
1 šolja brašna
4 jajeta
prstohvat soli

Za fil:
4 žumanjca
100 g šećera
3,5 kašike kukuruznog brašna
450 ml mlijeka
1 kašičica ekstrakta vanile

Za čokoladni preliv:
250 g čokolade
200 ml slatke pavlake

Priprema:

Stavite puter u šerpu i kada se otopi sipajte vodu. Ostavite da proključa, pa dodajte brašno i so. Snažno i brzo miješajte dok se ne formira tijesto, pa sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi nekih 10 minuta. Zatim dodajte jedno po jedno jaje u tijesto i mutite mikserom. Pleh nauljite, pa preko stavite pek papir. Sipajte tijesto u špric za kolače i pomoću njega sipajte tijesto na pleh. Tijesto sipajte sa razmakom u obliku loptice. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C oko 15 minuta, ili dok loptice od tijesta ne postanu zlatne i hrskave. Malo otvorite vrate rerne i ostavite da se ohlade. Umutite žumanjca i šećer, pa dodajte brašno i sjedinite mikserom. Sipajte 200 ml mlijeka i vanilu i promiješajte. Preostalo mlijeko ugrijte, pa prije ključanja dodajte smjesu sa jajima. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano miješanje. Sipajte u posudu i prekrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi. Zatim fil umutite mikserom i sipajte u špric za kolače i napunite loptice od tijesta. Istopite čokoladu sa slatkom pavlakom, pa prelijte profiterole.

Prijatno!

(Stvar ukusa)