Kuhinja

Brzi uštipci koji ne upijaju ulje

Autor Željko Svitlica

Recept za omiljenu poslasticu iz naših krajeva.

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

2 jaja
300 ml jogurta
1 kašičica soli (za čaj)
600 g brašna (tip 500)
1 prašak za pecivo (12g)

Uputstvo:

U velikoj posudi umutite jaja dok ne postanu pjenasta. Dodajte jogurt i dobro promiješajte. U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so. Postepeno dodajte suve sastojke u smjesu od jaja i jogurta. Miješajte dok ne dobijete glatko tijesto.

Ostavite tijesto da odstoji 5 minuta kako bi se sastojci sjedinili.

U međuvremenu, zagrijte tiganj na srednjoj temperaturi i malo ga premažite uljem ili koristite papirni ubrus kako biste ga lagano nauljili.

Kašikom vadite porcije testa i spuštajte ih na zagrijan tiganj. Pazite da ne stavljate previše tijesta odjednom kako biste omogućili da se uštipci ravnomjerno isprže.

Pržite uštipke sa svake strane dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Budite pažljivi da ih ne prepečete. Vadite uštipce iz tiganja i stavljajte ih na papirni ubrus kako bi upio višak ulja. Poslužite tople uštipke uz omiljeni dodatak, kao što su ajvar, kajmak, džem ili pavlaka, ili bilo šta, po izboru.

(Mondo)