Harmonika pita je jedna od poznatijih, a obavezno probajte i turski recept.
Bilo da su sa nadjevom od mesa, sira, krompira..., od domaćih ili gotovih kora, pite jednostavno svi vole. Priprema je uglavnom jednostavna,a jedan od boljih recepata je i onaj za harmonika pitu sa sirom. Mi vam predlažemo da napravite i tursku verziju harmonika pite, a od srpske je razlikuje 1 tajni sastojak. Oni dodaju i tvrdi sir, a toliko je ukusna da se nećete zaustaviti na jednom parčetu.
Sastojci:
1 pakovanje kora
200 g feta sira
1 veza peršuna
tvrdi sir
Za preliv:
2 jajeta
1 kašičica soli
4 pune kašike jogurta
200 ml mlijeka
100 ml ulja
200 ml kisele vode
Priprema:
Fetu izdrobite viljuškom, pa dodajte sjeckani peršun i promiješajte. U posudi umutite jaja koja ste posolili, pa dodajte jogurt, mlijeko, ulje i kiselu vodu i promiješajte. Uzmite jednu koru, pospite je prvo rendanim sirom, pa smjesom od feta sira i složite kao harmoniku. Ređajte u tepsiju koju ste obložili pek papirom. Svuda prelijte smesom od jogurta i mlijeka. Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta.
(Stvar ukusa)