Za doručak ili večeru napravite gibanicu sa tikvicama.
Ne postoji poznatija srpska pita od gibanice, a nije nimalo teška za pripremu. Svaka domaćica nauči brzo da je sprema, a mi predlažemo da napravite i ljetnju verziju. Iskoristite sezonu tikvica i u nadjev dodajte ovo povrće koje svi vole. Bogata i raskošna pita dopašće vam se na prvi zalogaj, a kombinacija sira, tikvica i pavlake je prosto savršena.
Sastojci:
500 g kora za pitu
1 kg tikvica
500 g feta sira
1 kisela pavlaka (180 g)
3 jajeta
Za premazivanje:
1 jaje
50 ml ulja
50 ml mleka
1/2 kesice praška za pecivo
Priprema:
Tikvice oljuštite i izrendajte, pa stavite u posudu i posolite. Ostavite nekih 15 minuta da puste vodu, pa dobro procijedite. Umutite jaja, pa dodajte mrvljenu fetu i kiselu pavlaku. Posolite i sve dobro sjedinite. Premažite koru smjesom i urolajte, pa napravite puža. Stavite na sredinu tepsije. Sljedeću koru premažite filom i urolajte, pa obmotajte oko puža na sredini. Tako uradite dok ne utrošite sve sastojke. Ako vam je lakše svaku koru možete da zgužvate i umočite u fil, pa da ređate u tepsiju. Ako se odlučite za drugu verziju onda obavezno dno tepsije obložite korom. Umutite jaje, pa dodajte ulje, mlijeko i prašak za pecivo. Dobro sjedinite i prelijte preko gibanice. Pecite u zagrijanoj rerni na 190°C oko 40 minuta.
(Stvar ukusa)