• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danas je svjetski dan kebaba: Napravite ga sami uz ovaj recept

Autor Dragana Božić

Danas je Svjetski dan kebaba, tradicionalnog jela iz Turske koje je popularno u cijelom svijetu.

 Recept za kebab Izvor: Shutterstock

Svjetski dan kebaba se obilježava drugog petka u julu, a uz ovaj recept lako ga napravite u svojoj kuhinji.

Najpoznatije vrste kebaba su Doner (serviran u piti s različitim vrstama mesa), Šiš kebab (komadići mesa naredani na ražnjiću s povrćem) i Adana (mljeveno meso kao izdužena pljeskavica). Iako se za pripremu tradicionalnog kebaba upotrebljava janjetina, danas se često koristi i junetina, govedina pa čak i piletina.

Ovaj put smo se odlučili za junetinu, a za pripremu Doner kebaba kod kuće za dvije osobe potrebni su vam sljedeći sastojci: 250 grama junećeg mesa, 2 češnja bijelog luka, 50 grama prezli, pola glavice luka, 1 kašičica mljevenog kima, pola kašićice dimljene paprike, 1 kašičica mljevenog korijandera, pola kašičice origana, ulje, so i biber.

Priprema: 

Sve sastojke osim ulja ubaciti u blender i dodajte začine – prstohvat soli i po želji veću količinu crnog bibera. Blendajte dok se sve ne sjedini i usitni. Rernu zagrijte na 200°C.

Dok se rerna ne zagrije, izrežite veći komad aluminijske folije i premažite ga uljem. Izvadite iz blendera mesnu smjesu koju ste začinili, stavite ju na sredinu folije i oblikujte u jednu veliku debelu kobasicu. Zamotajte meso u foliju i dobro zatvorite krajeve.

Sve upakovano u foliji položite na plitku tepsiju i stavite u prethodno zagrijanu rernu 35 do 40 minuta, povremeno okrećući. Nakon što je gotovo, ostavite nekoliko minuta da se ohladi. Zatim kratko zapecite na grill tavi dok ne dobije smeđu koricu.

Meso narežite na listiće. Kako bi dobili autentično iskustvo, kebab stavite na dasku za rezanje i zabijete metalni ražanj u sredinu. Režite ga na tanke listiće i poslužite u zagrijanim lepinjama s dodacima po ukusu (feta sir, paprika, zelena salata, različiti umaci…)

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop