• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se pravi caciki, najpoznatiji grčki umak?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Cacık sos je osvježavajući i ukusan dodatak mnogim jelima.

 Recept za caciki Izvor: Shutterstock

Evo jednostavnog recepta za pripremu ovog tradicionalnog sosa:

Sastojci:

1 krastavac
2 čena bijelog luka
250 g grčkog jogurta
Sok od polovine limuna
2 kašike maslinovog ulja
So po ukusu
Sveži peršun ili nana (opciono), za posipanje

Uputstva za caciki

Oljuštite krastavac i izrendajte ga na sitno rende. Stavite ga u cjediljku ili posudu obloženu gazom i ostavite da se ocijedi 10-15 minuta kako biste uklonili višak tečnosti.

U međuvremenu, oljuštite i sitno isjeckajte bijeli luk. Možete ga izgnječiti ili koristiti rende.

U posudi, sjedinite grčki jogurt, ocijeđeni krastavac, isjeckani bijeli luk, sok od limuna i maslinovo ulje. Dobro promiješajte da se sastojci sjedine.

Posolite sos po ukusu i još jednom promiješajte.

Prije nego poslužite, stavite cacık sos u frižider na najmanje 30 minuta kako bi se ohladio i kako bi se ukusi sjedinili.

Prije posluživanja, pospite sos svježim peršunom ili nanom za dodatnu aromu i dekoraciju.

Cacık sos je spreman za posluživanje! Možete ga poslužiti kao prilog uz razna jela, kao što su pita, meso sa roštilja ili kao osvježavajući umak uz pogačice. 

(MONDO)

OVO MORATE PROBATI!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop