Evo zašto ne bi trebalo da bacate krajeve krastavca.
Većina domaćica kada krastavcima odreže krajeve, odmah ih baci. Međutim, postoji način da ove otpatke iskoristite u svakodnevnom životu, za čišćenje, ali i ljepotu.
U kuhinji
Ako niste znali, krastavac je odlično stredstvo za uklanjanje masnih fleka na čvrstim površinama, kao što su sto, daska za sječenje, radne površine... Dovoljno je da isječenom stranom "protrljate" mrlju i naslage će se "rastvoriti". Ovo je zbog velike količine vode koje ovo povrće sadrži, pa je tako efekat kao da ste površinu prebrisali mokrom krpom.
Za njegu kože
Poznato je da su maske za lice od krastavaca odlične za hidriranje kože. Osim što pomažu u borbi protiv bora, krastavci su i efikasni kod tragova umora oko očiju. Isječene krajeve, koje biste inače bacili, samo stavite na zatvorene kapke i držite nekoliko minuta. Osim hidratacije, povrće umiruje kožu i pomaže da se spriječi pojava sitnih bora.
Za održavanje cipela
Dijelove krastavca možete da iskoristite čak i za "glancanje" cipela. Ako nemate vremena da ih u potpunosti operete, dovoljno je da ih obrišete isječenim krajevima povrća i, nakon toga, višak vode pokupite papirnim ubrusom. Osim što će obuća postati čistija, ona će takođe zasijati.
(MONDO)