• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RECEPT ZA NAJBOLJI DŽEM OD BRESKVE: Potpuno prirodan i bez konzervanasa, a još je slađi kad mu dodate jabuke

Autor Dragana Božić

Iskoristite sezonu bresaka i napravite najbolji džem od ovog voća - trik je da mu dodate jabuke!

 Džem od bresaka  Izvor: Shutterstock

Sada je sezona bresaka, cijene su pale, idealan je trenutak da napravite zimnicu od ovog voća. Top kombinacija je sa jabukama, džem je sladak, savršene teksture, a obožavaće ga i stari i mladi! Saznajte i neke trikove koji će pomoći da mu se produži rok trajanja, da se ne pokvari!

Sastojci:
500 g bresaka (oljuštenih, izdubljenih i isjeckanih na manje komade)
500 g jabuka (oljuštenih, izdubljenih i isjeckanih na manje komade)
500 g šećera
Sok od 1 limuna
1 kašičica vanilin šećera (opciono)

Priprema:

U velikoj šerpi, stavite isjeckane breskve, jabuke, šećer i sok od limuna. Dobro promiješajte da se šećer ravnomjerno rasporedi. Zagrijte šerpu na srednjoj vatri, sve dok smjesa ne proključa. Smanjite temperaturu na nisku i nastavite sa kuvanjem. Kuvajte smjesu na laganoj vatri oko 45-60 minuta, povremeno miješajući, dok voće ne omekša i šećer se ne rastopi. Skidajte pjenu koja se formira na površini. Kada voće postane mekano i smjesa se zgusne, štapnim mikserom ili viljuškom usitnite voće, ako želite da džem bude manje glatkiji i kremastiji. Ako želite, možete da dodate vanilin šećer. Kuvajte džem još nekoliko minuta na niskoj temperaturi, povremeno miješajući, sve dok ne dobijete željenu gustinu.

Savjet plus: Da biste provjerili da li je džem dovoljno gust, možete uraditi test sa tanjirićem- stavite malu količinu džema na tanjirić i ostavite je da se ohladi. Ako se stegne i ne razliva se kada ga lagano povučete prstom, džem je spreman.

Sterilizujte tegle i poklopce tako što ćete ih staviti u ključalu vodu na nekoliko minuta. Pažljivo izvadite tegle i poklopce iz vode i ostavite ih da se osuše. Sipajte vrući džem u sterilisane tegle, ostavljajući oko 1 cm prostora od vrha tegle. Zatvorite tegle čvrsto sterilisanim poklopcima i okrenite ih naopako na nekoliko minuta. To će pomoći da se izbjegne stvaranje vakuma. Okrenite tegle ponovno i ostavite ih da se potpuno ohlade na sobnoj temperaturi.

Čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu, poput ostave ili frižidera.

(Stvar ukusa)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop