Od jabuka se prave neki od najljepših kolača, a jedan od tih recepta je i ovaj.
Lenja pita je jedan od najpoznatijih kolača sa jabukama, a sprema se gotovo u svim prilikama. Vrlo je jednostavan za pravljenje, a ako volite voćne kolače, naš prijedlog je da probate i ovaj recept. Preko mekane kore ide najljepši fil sa jabukama i pudingom od vanile, a onda kao šlag na tortu i čizkejk fil. Garantovano ćete zavoljeti ovaj kolač sa jabukama na prvi zalogaj.
Sastojci:
Za tijesto:
3 jajeta
90 g šećera
prstohvat soli
130 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
Za puding od jabuke:
3 jabuke
850 ml soka od jabuke
45 g šećera
2 kesice pudinga od vanile
Za fil:
400 ml slatke pavlake
600 g krem sira
60 g šećera
Priprema:
Pjenasto umutite jaja sa šećerom i prstohvatom soli, pa dodajte prosijano brašno sa praškom za pecivo. Sjedinite, pa sipajte u posudu obloženu pek papirom. Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 25 minuta. Koru ohladite, pa skinite pek papir i isecite tanak deo. Jabuke oljuštite i isjeckajte, pa dodajte 750 ml soka i šećer. Kuvajte dok smjesa ne krene da ključa, pa dodajte puding koji ste pomiješali sa 100 ml soka. Kuvajte još 2-3 minuta, uz neprestano mješanje. Preko kore sipajte fil sa jabukama i poravnajte, a preko sipajte slatku pavlaku umućenu sa krem sirom i šećerom. Onu koru što ste isekli dobro izblendirajte, pa pospite po ohlađenom kolaču.