Kuhinja

BIJELA PLAZMA TORTA: Kraljica svake trpeze - između mekanih kora 3 različita fila

Autor Dragana Božić

Ako želite da probate jednu od najljepših poslastica, onda napravite ovu bijelu plazma tortu.

Izvor: Shutterstock

Ako ste naslijedili kuvar od bake ili mame, u njemu sigurno postoji recept za bijelu plazma tortu. Pravi se od omiljenih sastojaka kao što su čuveni keks, puding od vanile, mekane kore sa grizom... Priprema možda zahtijeva malo truda, ali zaista se isplati, jer ukus je fantastičan. Torte uvijek ukrašavaju svaku svečanu trpezu, a sa ovom je to definitivno slučaj, jer ne samo da je dekorativna, nego je i savšreno ukusna.

Sastojci:
Za kore:
12 bjelanaca
12 kašika šećera
6 kašika brašna
6 kašika griza
Za preliv:
300 ml mlijeka
2 kašike šećera
Za fil I:
12 žumanjaca
700 ml mlijeka
80 g pudinga od vanile
200 g šećera u prahu
250 g putera
Za fil II:
2 dl mlijeka
100 g šećera u prahu
100 ml slatke pavlake
150 g mljevene plazme
Za fil III:
200 ml slatke pavlake
Za dekoraciju:
slatka pavlaka ili šlag
bijela čokolada

Priprema:

Za kore: Umutite bjelanaca (4 komada) sa šećerom (4 kašike) u čvrst šne, pa dodajte prosijano brašno (2 kašike) i griz (2 kašike). Lagano umiješajte, pa sipajte u kalup oboložen pek papirom. Pecite na 180°C oko 20 minuta. Na isti način i od iste količine sastojaka ispecite još dvije kore. U šerpu sipajte mlijeko i šećer, pa kuvajte dok ne provri. Sve kore izbockajte viljuškom, pa prelijte vrelim mlijekom.

Prvi fil napravite tako što ćete umutiti žumanjca sa 200 ml mlijeka i pudingom. Sjedinite tako da nema grudvica. Preostalo mlijeko sipajte u šerpu, pa kada provri dodajte puding. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano miješanje. Sipajte u neku posudu dobijeni fil, pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Umutite puter sa šećerom u prahu, pa dodajte u ohlađeni fil i sjedinite mikserom.

Drugi fil napravite tako što ćete umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu, pa dodajte mljevenu plazmu i lagano umiješajte. Za treći fil samo umutite slatku pavlaku. Prvu koru premažite prvim filom, pa drugim filom, a onda na kraju i trećim filom. Zatim stavite drugu koru, pa premažite prvim filom, pa drugim filom i onda trećim filom. Na kraju stavite treću koru i premažite prvim filom. Dekorišite šlagom i bijelom čokoladom i uživajte!

(Stvar ukusa)