Ljeti nam najviše prijaju lagane i osvježavajuće torte, a ova jogurt poslastica sa malinama je upravo takva.
Jogurt torte su popularne odavno, a ljeti nam najviše prijaju jer su osvježavajuće. Priprema uglavnom nije komplikovana i ne zahtijeva puno vremena, a ukus je fantastičan. Ako volite kombinaciju voća i jogurta, predlažemo vam da isprobate ovaj recept. Nećete se zaustaviti na jednom parčetu. Ovako pripremljenu tortu možete da služite u svim prilikama.
Sastojci:
Za tijesto:
3 žumanceta
1 kašičica soli
80 g šećera u prahu
1 kašičica ekstrakta vanile
200 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
Za fil:
400 g malina
200 g skroba
280 g šećera
150 ml vode
400 ml jogurta
1 kašičica ekstrakta vanile
3 belanceta
1 kašičica soli
Priprema:
Žumanca umutite sa kašičicom soli i šećerom u prahu, pa dodajte vanilu, prosijano brašno i prašak za pecivo. Umijesite tijesto, pa odvojite 1/3 tijesta, umotajte u foliju i stavite u frižider. Preostalo tijesto utisnite u kalup koji ste obložili pek papirom i lijepo raširite po dnu i obruču. U šerpu sipajte maline, pa dodajte 70 g skorba i 150 g šećera. Sipajte i vodu, promiješajte, pa kuvajte dok se smjesa ne zgusne, uz neprestano miješanje. Dobijeni voćni fil sipajte preko testa. Jogurt pomiješajte sa 130 g skroba i dobro sjedinite. Zatim dodajte vanilu i promiješajte. Bjelanca umutite sa kašičicom soli u čvrst šne, pa pomiješajte obe smjese. Sipajte preko voćnog fila, a preko izrendajte tijesto koje ste odvojili. Pecite u rerni na 180°C oko sat vremena.
(Stvar ukusa)