Kuhinja

DŽEM OD ŠLJIVA KOJI SE PEČE U RERNI: 100% prirodan, a od začina miriše cijela kuća

Autor Dragana Božić

Napravite palačinke i namažite ih domaćim džemom od šljiva. Svi će biti oduševljeni ukusom.

Izvor: Shutterstock

Džem je popularan namaz, a onaj pravi domaćinski je uvijek ukusniji od kupovnog. Ako ove godine spremate zimnicu, onda obavezno napravite i džem od šljiva, ali koji se ne kuva, već se peče u rerni. Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan. A zbog dodatka cimeta i ruma dok budete pekli džem mirisaće cijela kuća.

Sastojci:

1 kg šljiva
prstohvat soli
1 kašičica cimeta
1 kašičica ruma
200 g šećera (opciono)

Priprema:

Šljive lijepo operite, pa obrišite ubrusom ili krpom. Nožem presijecite na pola, pratite liniju koja postoji na šljivi, pa izvadite košticu. Poređajte ih u šerpu (koja može u rernu) i pospite prstohvatom soli. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C oko sat vremena. Šećer nije neophodan, ali ako želite da ga dodate ona na pola pečenja pospite preko šljiva i promiješajte. Povremeno bacite pogled i promiješajte ako je potrebno. U gotov džem dodajte cimet i rum, promiješajte, pa sipajte u sterilisane tegle i dobro zatvorite, pa okrenite naopačke i držite ih tako 5 minuta. Opet okrenite tegle (tako da stoje normalno) i ohladite.

(Stvar ukusa)