Recept za pileći paprikaš je jedan od onih sa kojim teško možete da pogriješite. Ukusno je, ima dosta zdravih sastojaka i nema onih kojih ga ne vole.
Sastojci:
1 pile ili mlađa kokoška
1,5 kg krompira
1 dl ulja ili kašika masti
1 mrkva
1 paradajz
malo paradajz pirea
2 glavice crnog luka i par češnjeva bijelog
1 paprika
tucana ljuta paprika
peršunov list
mljeveni biber, lovorov list
so
brašno
Priprema:
Prvo pažljivo očistite pile, a onda ga operite i isjecite na komadiće. Zagrijte ulje i na njemu propržite isjeckan crni luk, a onda redom dodajte isječenu šargarepu, papriku, paradajz i meso.
Sipajte pola čaše vode i dinstajte. Na pola kuvanja dodajte paradajz, malo tucane paprike i sitno isječen krompir. Onda sipajte između pola litra i litar vode i sve zajedno kuvajte dok ne bude gotovo.
Kad bude gotovo skinite sa ringle i napravite klasičnu zapršku sa brašnom i bijelim lukom. Kad zapržite ostavite još neko vrijeme da proključa.
Za kraj dodajte pola male kašike peršunovog lista i malo mljevenog bibera.