Stručnjaci otkrivaju kako se pravilno čuva čokolada!
U čokoladi mnogi su uživali kao djeca, ali uživaju i sada, kada su porasli. Umazana usta, ruke, slatkoća i zadovoljena čula - samo su neke od pomisli na čokoladu. Međutim, način na koji je čuvate može da promijeni njen ukus.
Ljudi su godinama raspravljali o tome da li čokoladu treba čuvati u frižideru ili na sobnoj temperaturi kako bi se postiglo što bolje čulno iskustvo prilikom konzumiranja.
Sara Hartnet, stručnjak za konditore sa sjedištem u Londonu, kaže da se čokolada najbolje čuva na sobnoj temperaturi. Ne samo da hlađenje čokolada gubi svoju teksturu, već može da učini i ukus drugačijim.
Takođe, čuvanje čokolade pored drugih namirnica u frižideru može da dovede do toga da poprimi različite mirise i ukuse. Složićete se da miris i ukus crnog ili bijelog luka u čokoladi i nije baš izbor za poželjeti.
Sara nije jedina koja savjetuje da ne hladite čokoladu. Ranije ove godine, stručnjak Nik Smol savjetovao je ljubitelje slatkog da prestanu sa ovom navikom. U stvari, čokoladu treba čuvati na oko 20 stepeni Celzijusa za najbolji užitak.
"Kakao puter upija ukuse i mirise, što znači da ako čokoladu držite u frižideru, druge namirnice koje se čuvaju u blizini utiču na njen ukus, a niže temperature takođe sprečavaju kakao puter da pušta suptilnije ukuse", rekao je on.
Drugi razlog zašto ne bi trebalo da hladite čokolade jeste zbog nečega što se zove "cvijet šećera" - kada se ohladi, a zatim izloži toplijem vazduhu, izaziva kondenzaciju na površini koja rastvara dio šećera.
„Ako se čokolada čuva u frižideru i izvadi kada je vrijeme za uživanje, kondenzacija na površini može da rastvori šećer, uzrokujući njegovu kristalizaciju, što negativno utiče na ukupnu teksturu čokolade, čineći je zrnastom", dodao je Nik.
(MONDO)