Savjeti

DA LI ČOKOLADA TREBA DA STOJI U FRIŽIDERU ILI NE? Ovo je idealna TEMPERATURA

Autor Dragana Božić

Stručnjaci otkrivaju kako se pravilno čuva čokolada!

Izvor: Shutterstock

U čokoladi mnogi su uživali kao djeca, ali uživaju i sada, kada su porasli. Umazana usta, ruke, slatkoća i zadovoljena čula - samo su neke od pomisli na čokoladu. Međutim, način na koji je čuvate može da promijeni njen ukus.

Ljudi su godinama raspravljali o tome da li čokoladu treba čuvati u frižideru ili na sobnoj temperaturi kako bi se postiglo što bolje čulno iskustvo prilikom konzumiranja.

Sara Hartnet, stručnjak za konditore sa sjedištem u Londonu, kaže da se čokolada najbolje čuva na sobnoj temperaturi. Ne samo da hlađenje čokolada gubi svoju teksturu, već može da učini i ukus drugačijim.

Takođe, čuvanje čokolade pored drugih namirnica u frižideru može da dovede do toga da poprimi različite mirise i ukuse. Složićete se da miris i ukus crnog ili bijelog luka u čokoladi i nije baš izbor za poželjeti.

Sara nije jedina koja savjetuje da ne hladite čokoladu. Ranije ove godine, stručnjak Nik Smol savjetovao je ljubitelje slatkog da prestanu sa ovom navikom. U stvari, čokoladu treba čuvati na oko 20 stepeni Celzijusa za najbolji užitak.

Izvor: Shutterstock

"Kakao puter upija ukuse i mirise, što znači da ako čokoladu držite u frižideru, druge namirnice koje se čuvaju u blizini utiču na njen ukus, a niže temperature takođe sprečavaju kakao puter da pušta suptilnije ukuse", rekao je on.

Drugi razlog zašto ne bi trebalo da hladite čokolade jeste zbog nečega što se zove "cvijet šećera" - kada se ohladi, a zatim izloži toplijem vazduhu, izaziva kondenzaciju na površini koja rastvara dio šećera.

„Ako se čokolada čuva u frižideru i izvadi kada je vrijeme za uživanje, kondenzacija na površini može da rastvori šećer, uzrokujući njegovu kristalizaciju, što negativno utiče na ukupnu teksturu čokolade, čineći je zrnastom", dodao je Nik.

 (MONDO)

Tagovi