Kuhinja

Brzo su gotovi, a idealni su za slavu: Posni sitni kolači sa suvim voćem i čokoladom

Autor Nikolina Damjanić

Posni sitni kolači sa suvim voćem, čokoladom i kikirikijem su odličan predlog za svečanu trpezu. Obavezno probajte!

Izvor: Youtube/Fantastic recipes

Približava se Sveti Nikola, a kako pada u toku Božićnog posta, i trpeza bi trebala da bude posna. Mi vam danas donosimo sjajan recept za posne sitne kolače sa suvim voćem i čokoladom koji se jednostavno pripremaju. Ovi sitni kolači se ne peku, pa su pravi spas u zadnji čas, a većinu sastojaka možete da kupite za male pare.

Sastojci:

60 g brusnica

80 g suvih kajsija

70 g urmi

130 g pečenog kikirikija (neslanog)

100 g pečenog lješnika

1 kašika meda

160 g posne bijele čokolade

3,5 kašike ulja

210 g posne crne čokolade

Recept za posne sitne kolače sa suvim voćem i čokoladom:

Brusnice, suve kajsije i urme potopite u hladnu vodu 15 minuta, a kikiriki i lješnike dobro izblendirajte. Zatim suvo voće procijedite, a onda takođe izblendirajte, pa pomiješajte sa mljevenim kikirikijem i lješnikom. Dobro sjedinite, pa dodajte med. Opet lijepo sjedinite, a zatim stavite ne pek papir, pokrijte providnom folijom i razvucite.

Oblikujte pravougaonik, pa sa sve pek papirom stavite u kalup. Otopite bijelu čokoladu (130 g) na pari, pa dodajte kašiku ulja i promiješajte. Sipajte preko i poravnajte, pa stavite u zamrzivač na 20 minuta. Otopite čokoladu sa 2 kašike ulja, pa okrenite kolač i sipajte glazuru preko. Zatim otopite 30 g bijele čokolade sa 1/2 kašike ulja i sipajte u kesu za zamzivač i isjecite vrh. Istisnite bijelu glazuru u obliku tačkica koje ćete spojiti čačkalicom u liniju. Stavite posne kolače u frižider ili zamrzivač kod se ne stvrdne. 

(Stvar ukusa)