Spremite neodoljive salenjake ili salčiće sa pivom koji mirisom vraćaju u djetinjstvo.
Salenjaci ili salčići prava su starinska poslastica čiji se recept prenosio sa koljena na koljeno. Ovo pecivo ima više naziva, poput salenjaci, salčići ili salarice. Uz njih su odrasle mnoge generacije, a i dan-danas salčići sa pekmezom su omiljen slatkiš mnogima.
Za njih he karakteristično da se premazuju mljevenim svinjskim salom. U tijesto se dodaje svijetlo pivo, a svaki zalogaj se topi u ustima.
Sastojci:
20 g kvasca
110 ml mlakog mlijeka
15 g šećera
350 ml svijetlog piva
2 jajeta
980 g brašna
320 g mljevenog svinjskog sala
džem od kajsija po ukusu
Još:
šećer u prahu za posipanje
Recept za salenjake ili salčiće sa pivom:
U mlako mlijeko ubacite kvasac i šećer, promiješajte, pa ostavite oko 5-10 minuta da se aktivira kvasac. U drugoj posudi pomiješajte kvasac, pivo, jaja i postepeno dodajte brašno. Zamjesite testo za salenjake, pa ga pokrijte i ostavite da nadođe oko 20 minuta. Potom ga podijelite na 4-5 dijelova, pa svaki pojedinačno razvucite oklagijom.
Svaki dio testa premažite svinjskim salom, pa poredajte kore jednu na drugu. Posljednju koru za salčiće nemojte premazivati. Pokrijte i ostavite oko 25-30 minuta. Nakon toga, razvucite kore za salenjake, pa svaku isjecite na duže pravougaonike. Stavite 1-1,5 kašiku džema od kajsija u svaki pravougaonik, preklopite i poredajte po plehu posutom brašnom.
Pokrijte pleh, pa ih ostavite još 25-30 minuta. Pecite salenjake u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta. Pospite salčiće ih prah šećerom.
(Stvar ukusa)