Napravite posne pekarske kifle od par sastojaka i obradujte porodicu toplim i svježim pecivom. Uživajte!
Domaće kifle i kiflice su svima omiljene, a ako želite da ih napravite kao iz najdraže pekare predlažemo vam ovaj recept. Za miješenje tijesta ne morate da imate posebne kulinarske vještine, jer je sve jednostavno, a kako je u toku Božićni post mi vam donosimo recept za posne pekarske kifle. Na njih možete da mažete ajvar, ali i domaći namaz i posnu paštetu.
Sastojci:
200 ml tople vode
500-550 g brašna
5 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
80 ml ulja
Recept za posne pekarske kifle:
U posudi pomiješajte suvi kvasac i toplo mlijeko, pa razmutite. Dodajte šećer i kašiku brašna, promiješajte i ostavite da se kvasac aktivira. Zatim sipajte ulje, pa dodajte oko 450 g prosijanog brašna i so. Umjesite glatko tijesto i ako je potrebno dodajte preostalo brašno.
Pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe nekih sat vremena na toplom. Zatim tijesto podelite na 10 jednakih dijelova i oblikujte loptice. Razvucite i presjecite na veće trouglove i urolajte. Pokrijte kifle i ostavite da odstoje sat vremena.
Zatim ih premažite uljem, pa pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne porumene. Pečene kifle poprskajte vodom i pokrijte krpom, kako bi dodatno omekšale. Korica će ostati čvrsta, a iznutra će biti mekane i vazdušaste.
(Stvar ukusa)