U vrijeme posta ovaj čokoladni kolač sa filom od višanja biće vaš favorit među poslasticama.
U toku je Božićni post, a za sve sladokusce pripremili smo fantastičan recept. Ovaj posni kolač je najljepša kombinacija slatkog i kiselkastog ukusa. Čokoladni kolač sa džemom postao je klasik među posnim slatkišima, ali i ovaj recept će pobrati sve vaše simpatije. Između dvije mekane kakao kore ređa se slastan fil sa višnjama.
Sastojci:
1,5 šolja brašna
300 g šećera
60 g kakao praha
540 ml vode
1 kašičica sode bikarbone
1 kašika limunovog soka
3 kašike ulja
prstohvat soli
vanilin šećer po ukusu
25 g griza
300 g višanja
2 g biljnog želatina (agar agar)
30 g posne čokolade
Recept za posni čokoladni kolač sa filom od višanja:
U posudi promiješajte prosijano brašno, 180 g šećera, 40 g kakao praha, sodu bikarbonu, vanilin šećer i so. Potom dodajte limunov sok, ulje i 250 ml vode. Pleh obložite pek papirom, pa izlijte smjesu za posni kolač i pecite na 180°C oko 40-50 minuta. Ostavite da se kora ohladi i skinite joj površinskoj sloj, ali ga ne bacajte.
U šerpu sipajte 200 ml vode, dodajte 200 g višanja, pa stavite na srednju vatru i sačekajte da smjesa provri, a nakon toga ispasirajte višnje kroz cjediljku. Dodajte 60 g šećera i ponovo stavite višnje na laganu vatru, pa dodajte i kukuruzni skrob. Miješajte 15 minuta na laganijoj vatri. Kada se malo ohladi, umutite mikserom smjesu sa višnjama oko 10 minuta dok ne postane fil.
Potopite biljni želatin u 50 ml vode 5 minuta, stavite na vatru, sačekajte da provri, prokuvajte par minuta i sipajte u smesu od višanja, pa promešajte sastojke. U fil sa višnjama za posni kolač dodajte 100 g odmrznutih i oceđenih višanja i dobro promiješajte. Ubacite malo površinskog sloja kore koji ste iscjepkali u fil sa višnjama. Premažite ga preko prve kore, pa pokrijte drugom.
Za glazuru posnog kolača u šerpi pomiješajte 60 g šećera, 40 ml vode, 20 g kakao praha, na laganijoj vatri mešajte dok ne dobijete homogenu smjesu, potom sklonite sa ringle i dodajte čokoladu bez mlijeka. Prelijte glazuru preko posnog kolača. Ostavite da odstoji nekoliko sati u frižideru.
(Stvar ukusa)