Provjereni recept za tolstolobika - bijelog šarana. Lako ćete ga napraviti, a super je kao slavsko posluženje.
![Recept za riblje ćufte Recept za riblje ćufte](https://static.mondo.ba/Picture/682328/jpeg/Riblje-cufte.jpeg?ts=2023-11-26T18:52:27)
Ako želite da napravite ovu ribu na drugačiji način, predlažemo da izaberete bijelog šarana, poznatijeg kao tolstolobik, pa da napravite ćufte. Ovako pripremljen tolstolobik je odličan izbor za slavsku trpezu, a ako ga pravite za ručak, onda poslužite uz posni pire krompir. Takođe, kada pripremate riječnu ribu, ako ne želite da se previše osjeća na mulj, obavezno koristite začine, a što ih je više to je bolje.
Sastojci:
500 g tolstolobika - šarana (bez kostiju)
1 crni luk
200 g riže
50 g prezli
250 ml paradajz sosa
3 kašike brašna
Recept za ćufte od tolstolobika - bijelog šarana:
Šarana očistite i izblendirajte, a onda izblendirajte i crni luk. Rižu skuvajte, pa procjedite i pomiješajte sa šaranom (tolstolobikom) i lukom. Dodajte i prezle. Začinite po želji, a mi predlažemo da malo eksperimentišete, pa tako možete da dodate pored soli i bibera, začine kao što su senf u prahu, mljevenu papriku... Zatim sjedinite smjesu od tolstolobika (šarana) i oblikujte ćufte. Ispržite ih u tiganju na malo ulja, a onda ih izvadite iz tiganja. U isti dodajte još malo ulja i sipajte paradajz sos. Kuvajte dok ne krene da ključa, pa dodajte brašno i promiješajte. Kuvajte dok se ne zgusne, a začinite po želji. Zatim u vatrostalnoj posudi poredajte ćufte, pa prelijte paradajz sosom i pecite u rerni na 180°C oko 40 minuta.
(Stvar ukusa)