Provjereni recept za tolstolobika - bijelog šarana. Lako ćete ga napraviti, a super je kao slavsko posluženje.
Ako želite da napravite ovu ribu na drugačiji način, predlažemo da izaberete bijelog šarana, poznatijeg kao tolstolobik, pa da napravite ćufte. Ovako pripremljen tolstolobik je odličan izbor za slavsku trpezu, a ako ga pravite za ručak, onda poslužite uz posni pire krompir. Takođe, kada pripremate riječnu ribu, ako ne želite da se previše osjeća na mulj, obavezno koristite začine, a što ih je više to je bolje.
Sastojci:
500 g tolstolobika - šarana (bez kostiju)
1 crni luk
200 g riže
50 g prezli
250 ml paradajz sosa
3 kašike brašna
Recept za ćufte od tolstolobika - bijelog šarana:
Šarana očistite i izblendirajte, a onda izblendirajte i crni luk. Rižu skuvajte, pa procjedite i pomiješajte sa šaranom (tolstolobikom) i lukom. Dodajte i prezle. Začinite po želji, a mi predlažemo da malo eksperimentišete, pa tako možete da dodate pored soli i bibera, začine kao što su senf u prahu, mljevenu papriku... Zatim sjedinite smjesu od tolstolobika (šarana) i oblikujte ćufte. Ispržite ih u tiganju na malo ulja, a onda ih izvadite iz tiganja. U isti dodajte još malo ulja i sipajte paradajz sos. Kuvajte dok ne krene da ključa, pa dodajte brašno i promiješajte. Kuvajte dok se ne zgusne, a začinite po želji. Zatim u vatrostalnoj posudi poredajte ćufte, pa prelijte paradajz sosom i pecite u rerni na 180°C oko 40 minuta.
(Stvar ukusa)