Slana Doboš torta je idealna kao slavsko predjelo, a sastojci su jeftini i skoro svaka domaćica ih već ima kod kuće.
Slane torte su postale popularne 1960-ih godina, a danas se određene smatraju i pravim klasicima.
Obično se služe kao predjela na slavama ili kada su praznci, a mi vam predlažemo da isprobate i ovaj recept. Doboš torta je poznata u cijelom svijetu, a sada napravite i slanu verziju koja će se svima dopasti. Rumuni su napravili slanu verziju kojoj su dali ime slana "Doboš torta" jer ima isti presek kao i original, a i reda se u slojevima.
Brzo je i lako, a za ovu slanu tortu potrebno je par jeftinih sastojaka. Ako želite da napravite više komada povećajte količinu šunke i sira, ali kada redate slojeve uvijek treba da bude po 6 parčića, pa pravite sljedeću od 6 parčića i tako dok ne utrošite sve.
Sastojci:
6 kriški šunke
6 kriški tvrdog sira
krem sir ili puter
Kupite sir i šunke slične veličine. Uzmite parče sira, pa premažite krem sirom ili puterom, preko stavite šunku, pa opet premažite krem sirom ili puterom. Tako redajte dok ne utrošite sve sastojke. Umotajte u providnu foliju i stavite u frižider na sat i po vremena da da se slana Doboš torta dobro stegne, kako biste je lakše isjekli. Isjecite oblik koji želite i čuvajte slanu "Doboš tortu" u frižideru do serviranja, naravno pokrivenu providnom folijom.
(Stvar ukusa)