Ako nemate puno vremena, spremite brzinske lazanje. Fenomenalan ručak za cijelu porodicu, a sigurni smo ukućani neće primijetiti razliku u odnosu na originalan recept!
Lazanje su jedan od najboljih specijaliteta italijanske kuhinje. Spadaju u jedno od onih jela koje niko ne odbija. Pored tradicionalne recepture, postoje i brojne varijacije, kao što su recimo lazanje sa piletinom i sojinim sosom. Ovog kišnog dana preporučujemo brzinski recept za lazanje koje se prelivaju bešamel sosom.
Sastojci:
1 pakovanje tjestenina za lazanje
10 komada sira u listićima
350 g mljevenog mesa
360 ml soka od paradajza
Za bešamel sos:
70 g putera
20 ml ulja
1,5 kašika brašna
200 ml mlijeka
so po ukusu
biber po ukusu
Priprema:
Na manjoj količini ulja izdinstajte mljeveno meso dok ne poprimi braonkastu boju. U manjoj šerpi zagrijte puter i ulje, pa dodajte brašno i propržite na laganijoj vatri. Postepeno sipajte mlijeko i miješajte. Dodajte so i biber po ukusu i kuvajte bešamel sos dok se ne zgusne.Po pravougaonom plehu dodajte polovinu paradajz soka, prekrijte korama za lazanje, dodajte polovinu mljevenog mesa, ponovo prekrijte korama za lazanje, pa dodajte oko 6-7 komada sira u listićima. Ponovo prekrijte korama, dodajte mljeveno meso, pa ostatak sira u listićima. Ponovo dodajte kore, prelijte ostatkom paradajz soka, posolite i pobiberite lazanje po ukusu. Prelijte lazanje bešamel sosom. Pecite lazanje na 220°C oko 20 minuta.
Prijatno!
(Stvar ukusa)