Kuhinja

Recept za najbolju tursku kafu koju ne znaju ni NAJISKUSNIJE DOMAĆICE

Autor Maja Gašić

Saznajte koji je najbolji recept za tursku, odnosno srpsku kafu božanstvenog ukusa!

Izvor: Voyagerix/Shutterstock.com

I pored svih mogućih modernih aparata, kapsula, granula, kao i raznoraznih ukusa, u regionu se najviše pije turska, odnosno domaćakafa. Ipak postoji nekoliko "caka" po kojima se ona razlikuje od domaće.

O zdravstvenim benefitima kafe se neprestano priča, i dok se nekada verovalo da može da naškodi, nutricionisti i ljekari kažu da ima pozitivan efekat na ljudsko zdravlje. Pod uslovom, naravno, da se ne pretjeruje.  

Iskusne domaćice su podijelile nekoliko trikova koji garantuju najbolji ukus ovog crnog napitka, a koji su obično vezani za to kada se dodaje šećer - da li se džezva vraća na ringlu da "pusti ključ" i slično.

A ako ste ljubitelj turske (domaće) kafe, probajte i nešto neobičniju varijantu ovog toplog, okrepljujućeg napitka.

U džezvu uspite dvije kašike šećera i stavite je na šporet. Sačekajte da šećer počne da se karamelizuje, pa dodajte 1 dl vode i 2-3 kašičice kafe. Kada se kafa počne da raste i skoro dođe do vrha džezve, ne treba da čekate da proključa, već je odmah sklonite sa vatre. U kafu možete dodati začine po ukusu - cimet i kardamom će joj dati suptilnu aromu, a crni biber i so će poboljšati ukus.

Kafu je potrebno tri puta zagrijati dok se ne pojavi pena, a zatim je skloniti sa šporeta...

(MONDO)