Kuhinja

Recept za najbolju tursku kafu koju ne znaju ni NAJISKUSNIJE DOMAĆICE

Autor Maja Gašić

Saznajte koji je najbolji recept za tursku, odnosno srpsku kafu božanstvenog ukusa!

Kako se kuva domaća kava Izvor: Voyagerix/Shutterstock.com

I pored svih mogućih modernih aparata, kapsula, granula, kao i raznoraznih ukusa, u regionu se najviše pije turska, odnosno domaćakafa. Ipak postoji nekoliko "caka" po kojima se ona razlikuje od domaće.

O zdravstvenim benefitima kafe se neprestano priča, i dok se nekada verovalo da može da naškodi, nutricionisti i ljekari kažu da ima pozitivan efekat na ljudsko zdravlje. Pod uslovom, naravno, da se ne pretjeruje.  

Iskusne domaćice su podijelile nekoliko trikova koji garantuju najbolji ukus ovog crnog napitka, a koji su obično vezani za to kada se dodaje šećer - da li se džezva vraća na ringlu da "pusti ključ" i slično.

A ako ste ljubitelj turske (domaće) kafe, probajte i nešto neobičniju varijantu ovog toplog, okrepljujućeg napitka.

U džezvu uspite dvije kašike šećera i stavite je na šporet. Sačekajte da šećer počne da se karamelizuje, pa dodajte 1 dl vode i 2-3 kašičice kafe. Kada se kafa počne da raste i skoro dođe do vrha džezve, ne treba da čekate da proključa, već je odmah sklonite sa vatre. U kafu možete dodati začine po ukusu - cimet i kardamom će joj dati suptilnu aromu, a crni biber i so će poboljšati ukus.

Kafu je potrebno tri puta zagrijati dok se ne pojavi pena, a zatim je skloniti sa šporeta...

(MONDO)