• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto u Danskoj ne bacaju talog od kafe?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Nakon što ispiju kafu talog koriste kao podlogu za uzgoj.

Norveška već dozvoljava krstarenja ekološkim brodovima, Švedska toliko grčevito reciklira smeće da im ponestaje, pa mora da se uvozi iz drugih zemalja, a u Danskoj su, između ostalog, smislili nešto drugo. Interesantnom idejom istakla se kompanija "Beyond Coffee" iz Kopenhagena, koju sprovode brojna udruženja za zaštitu životne sredine i promociju eko stila života.

Pomislite samo koliko se dnevno popije kafe u svijetu i koliko se taloga baci svaki dan - bilo u domaćinstvima ili u kafićima. Pa, dobro, šta sad? Taj ostatak je beskorisan i ionako nije štetan, možda bi većina nas pomislila.

Ali Danci kažu: "većina vrijednih sastojaka kafe ostaje sadržana upravo u tom ostatku koji se nevoljno baca". Pošto su Danci jedni od vodećih svjetskih ljubitelja kafe, ova kompanija radi sljedeće: kupuju talog od kafe iz kafića koji bi inače bio bačen i koriste ga za uzgajanje bukovače!

I vi možete biti svoj odgajivač

Ohlađeni talog kafe miješaju sa micelijumom, vegetativnim dijelom pečurke koji se sastoji od razgranatih niti. Sve ovo se čuva u kontejnerima, a proces uzgoja traje četiri nedjelje. Prvo se drže tri nedjelje na toplom, tamnom mjestu koje simulira zemljište u kome bi rasle u prirodi. Zatim se premještaju na nedjelju dana u hladnije prostorije sa visokom vlažnošću i više svjetlosti. Tada pečurke bukovače počinju da niču.

Takođe primjećuju kako je moguće uzgajati pečurke u više navrata koristeći isti sediment, a kada ga koriste, prosljeđuju ga lokalnim poljoprivrednicima, koji mogu da nastave da ga koriste. Bukovače se uzgajaju na urbanoj farmi samo kilometar udaljenoj od prodavnice u kojoj se prodaju. Ali takođe možete kupiti micelijum i početni komplet od recikliranog materijala za kućne uzgajivače, tako da ih možete sami uzgajati u svom domu sa svog zemljišta. Za samo mjesec dana imaćete svoje jestive bukovače.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop