Nakon što ispiju kafu talog koriste kao podlogu za uzgoj.
Norveška već dozvoljava krstarenja ekološkim brodovima, Švedska toliko grčevito reciklira smeće da im ponestaje, pa mora da se uvozi iz drugih zemalja, a u Danskoj su, između ostalog, smislili nešto drugo. Interesantnom idejom istakla se kompanija "Beyond Coffee" iz Kopenhagena, koju sprovode brojna udruženja za zaštitu životne sredine i promociju eko stila života.
Pomislite samo koliko se dnevno popije kafe u svijetu i koliko se taloga baci svaki dan - bilo u domaćinstvima ili u kafićima. Pa, dobro, šta sad? Taj ostatak je beskorisan i ionako nije štetan, možda bi većina nas pomislila.
Ali Danci kažu: "većina vrijednih sastojaka kafe ostaje sadržana upravo u tom ostatku koji se nevoljno baca". Pošto su Danci jedni od vodećih svjetskih ljubitelja kafe, ova kompanija radi sljedeće: kupuju talog od kafe iz kafića koji bi inače bio bačen i koriste ga za uzgajanje bukovače!
I vi možete biti svoj odgajivač
Ohlađeni talog kafe miješaju sa micelijumom, vegetativnim dijelom pečurke koji se sastoji od razgranatih niti. Sve ovo se čuva u kontejnerima, a proces uzgoja traje četiri nedjelje. Prvo se drže tri nedjelje na toplom, tamnom mjestu koje simulira zemljište u kome bi rasle u prirodi. Zatim se premještaju na nedjelju dana u hladnije prostorije sa visokom vlažnošću i više svjetlosti. Tada pečurke bukovače počinju da niču.
Takođe primjećuju kako je moguće uzgajati pečurke u više navrata koristeći isti sediment, a kada ga koriste, prosljeđuju ga lokalnim poljoprivrednicima, koji mogu da nastave da ga koriste. Bukovače se uzgajaju na urbanoj farmi samo kilometar udaljenoj od prodavnice u kojoj se prodaju. Ali takođe možete kupiti micelijum i početni komplet od recikliranog materijala za kućne uzgajivače, tako da ih možete sami uzgajati u svom domu sa svog zemljišta. Za samo mjesec dana imaćete svoje jestive bukovače.