Kuhinja

MUČI VAS MAMURLUK? Evo koji doručak "diže iz mrtvih"...

Autor Vesna Kerkez

Evo šta možete da doručkujete 1. januara nakon burne novogodišnje noći. Pobijedite mamurluk!

Izvor: Jelena Zelen/Shutterstock.com

Poslije burne i neprospavane novogodišnje noći, mnoge je dočekao ozloglašeni mamurluk. Užasne glavobolje i mučnina, samo su neki od simptoma. Ukoliko niste poslušali savjete kako da pijete, a da se ne napijete za doček Nove godine, onda vam ne gine mamurluk.  Osim unosa dosta tečnosti (vode), s obzirom da je tijelo dehidriralo od alkohola, postoje još neke cake kako da se brže oporavite. Rješenje je u hrani, tačnije u doručku! Nutricionistkinja Kara Šov otkrila je nekoliko savjeta za doručak posle burne noći.

"Prvo, morate da vratite šećer u krvi na normalan nivo, i drugo, treba da oporavite jetru, koja obavlja najveći dio posla u razbijanju tog alkohola. Ako ste pili cijeli dan, posebno puno piva ili koktela sa visokim sadržajem šećera, vjerovatno će vam se šećer u krvi poremetiti u ranim satima", objašnjava nutricionistkinja.

Da biste prvo podigli nivo šećera u krvi, potrebno je da doručkujte u roku od 90 minuta nakon buđenja, ali svakako se odlučite za opciju sa visokim sadržajem proteina.

"Kada je u pitanju jetra, alkohol će vršiti veliki pritisak na jetru, tako da će detoksikacija biti ključna. Ovo možete da postignete uz pomoć adekvatnih proteina, ali i vitamina B i antioksidanata", dodala je.

Prema njenom mišljenju, najbolji doručak je pun povrća. Ovo je njen savršeni doručak za mamurluk:

  • 3 jaja kuvana kako želite
  • pola šake dinstanih pečuraka na maslinovom ulju
  • polovina avokada
  • feta
  • kuvani paradajz (ili sok od paradajza)
Izvor: Eric Cote/Shutterstock.com

Jaja su dobar izvor proteina i bogat izvor holina koji podržava detoksikaciju jetre. Pečurke su dobar izvor vitamina B koji takođe  podržava rad jetre. Avokado sadrži zdrave masti koje su bogate hranljivim materijama kao što su kalijum i vitamin E, zajedno sa vlaknima koja pomažu u eliminaciji toksina. 

Feta obezbjeđuje dodatni protein i izvor B12 koji vam daje energiju nakon burne noći. I na kraju, sok od paradajza pruža antioksidanse i antiinflamatorna svojstva koja pomažu u negiranju efekata alkohola. Naravno, ovo morate kombinovati sa puno vode da biste se rehidrirali. Prijatno!

(MONDO/T.B.)