Ukusna orada pečena u rerni je savršen posni obrok uz krompir i začine.
Kupite očišćenu oradu, pripremite krompir i jelo će biti gotovo za samo 40 minuta! Isprobajte i recept za brzu i laku pripremu zlatne ribe: orada u vinu. Orada pečena u rerni sa krompirom se priprema na sljedeći način:
Sastojci:
500 g krompira
2 kašike maslinovog ulja
1/4 kašičice majčine dušice
1/2 kašičice ruzmarina
2 svježe cijele orade, cca. 400 g
Ispecite krompir, a zatim:
Pri pripremi za oradu sa krompirom zagrijte rernu na 210°C. Stavite rešetku u sredinu rerne. Oljuštite krompir i isjecite ga na kriške. Stavite ribu u veliku posudu za pečenje i začinite maslinovim uljem, majčinom dušicom i ruzmarinom. Promiješajte da se sjedini i stavite pleh u zagrijanu rernu. Pecite 20-25 minuta na 210°C.
Očišćenu oradu tapkajte papirnim ubrusima. Začinite solju sa obje strane i šupljine. Uzmite krompir iz rerne. Povećajte temperaturu na 230 °C. Na krompir stavite oradu, začinite solju i vratite u rernu. Pecite još 16-18 minuta. Poslužite i uživajte u oradi sa krompirom!
(Stvar ukusa/Mondo)