Kokos torta je kombinacija patišpanja i sočnog krema, lagana je odgovarajuća za svaku sezonu.
Kremasta kokos torta je jedna od najboljih domaćih poslastica, koju ćete rado pripremati. Iznutra je bogata kremom, spolja je prekriveni pahuljicama kokosa.
Kokos tortu možete da pravite u bilo kom obliku po želji, u zavisnosti od toga kakav kalup imate. Torta nije suva i ima intenzivan ukus kokosa. Evo kako se pravi kokos torta!
Sastojci:
Torta:
285 g brašna za kolače
2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
1 kašičica soli
170 g putera, omekšanog na sobnu temperaturu
330 g šećera
5 velikih bjelanaca, sobne temperature
120 g pavlake, na sobnoj temperaturi
2 kašičice čistog ekstrakta vanile
1 kašičica ekstrakta kokosa
240 ml nezaslađenog kokosovog mlijeka
80 g zaslađenog isjeckanog kokosa
Za fil:
226 g putera, omekšanog na sobnoj temperaturi
226 g punomasnog krem sira
600 g šećera
30 ml kokosovog mlijeka
1/2 kašičice čistog ekstrakta vanile
1/2 kašičice ekstrakta kokosa
1/8 kašičice soli
160 g zaslađenog isjeckanog kokosa
Priprema:
Da biste napravili kokos tortu, zagrijte rernu na 180°C. Podmažite tri kalupa za torte, obložite papirom za pečenje, a zatim podmažite papir. Umutite brašno za tortu, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Ostavite sa strane. Izmiksirajte puter i šećer na srednjoj brzini dok masa ne postane glatka i kremasta, oko 2 minuta.
Umutite bjelanca dok se masa ne sjedini, pa dodajte pavlaku, ekstrakt vanile i ekstrakt kokosa. Mutite dok se ne sjedine. Mikserom na maloj brzini polako dodajte suve sastojke i kokosovo mlijeko. Mutite na maloj brzini dok se ne sjedine, a zatim dodajte isjeckani kokos. Sve to umutite rukom da se uvjerite da na dnu posude nema grudvica putera. Tijesto će biti malo gusto.
Sipajte tijesto ravnomerno u kalupe za torte. Pecite 21-23 minuta. Da biste proverili da li je gotovo, umetnite čačkalicu u sredinu patišpanja. Ako ispadne čista, pečeno je. Ostavite da se patišpanji potpuno ohlade u kalupima postavljenim na rešetku. Moraju biti potpuno ohlađeni pre glazura i sklapanja.
Izmiksirajte puter i krem sir na srednjoj brzini dok ne postanu kremasti i glatki, oko 2 minuta. Dodajte šećer, kokosovo mlijeko, ekstrakt vanile, ekstrakt kokosa i so, dok mikser radi na niskoj temperaturi. Povećajte na veliku brzinu i mutite 3 minuta. Dodajte još šećera ako je glazura previše rijetka, više kokosovog mlijeka ako je pregusta ili još malo soli, ako je glazura preslatka.
Koristeći veliki nazubljeni nož, isjecite tanak sloj sa vrhova kolača da biste napravili ravnu površinu. Stavite 1 sloj torte na postolje za torte. Ravnomerno pokrijte vrh sa glazurom. Položite drugi sloj torte i ravnomjerno prekrijte vrh sa glazurom. Stavite treći sloj torte i takođe prelijte. Rasporedite preostalu glazuru po cijeloj površini torte. Ostavite tortu u frižideru najmanje 20 minuta pre serviranja. Ostatak torte dobro poklopite i ostavite u frižideru do 5 dana. Uživajte u kokos torti!
(Stvar ukusa)