Napravite vrhunske krempite od domaćeg lisnatog tijesta i najboljeg vanila fila. Uživajte!
Ako volite kremaste poslastice donosimo vam najbolji recept za krempite. Ovako su ih pravili u najboljim poslastičanicama, a ako želite da vam uspiju morate da odvojite malo vremena. Napravite domaće lisnato tijesto i originalni vanila fil i gotov je jedan od najljepših kolača. Možete da napravite i italijanske krempite koje se u par sastojaka razlikuju od naših.
Sastojci:
7 žumanaca
100 g šećera
1,1 l mlijeka
1,5 kesica vanilin šećera
1 kašičica vanilin ekstrakta
50 g putera
100 g brašna
200 g šlaga
Za lisnato tijesto:
3 čaše brašna
1 jaje
1 kašika ulja
1 kašika sirćeta
1 kašćica soli
1 kašičica šećera
1 čaša vode
200 g putera
Kako se pravi lisnato tijesto
Brašno pomiješajte sa uljem, sirćetom, jajetom, pa dodajte so i šećer. Promiješajte i postepeno sipajte vodu, pa miješajte dok ne dobijete mekano i glatko tijesto. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji 20 minuta. Zatim ga podijelite na 4 jednaka dijela. Uzmite jedan dio i ravucite, pa premažite puterom sobne temeprature. Presavite tijesto 3 puta, pa ponovo malo razvucite. Ponovite postupak 4 puta, svaki put premažite puterom, a onda presavijeno tijesto stavite u kesu. Stavite u frižider na 3 sata i onda možete da koristite. Na isti način razvucite i preostala 3 tijesta, pa ih posle frižidera prebacite u zamrzivač. Samo će vam prvo lisnato testo biti potrebno za krempite.
Napravite vanila fil
Pomiješajte 250 ml mleka sa šećerom, vanilin šećerom i ekstraktom vanile, brašnom i žumancima. Sve dobro umutite. Preostalih 250 ml mlijeka stavite da se kuva, pa kada krene da ključa dodajte smjesu sa žumancima. Kuvajte na pari dok se fil ne zgusne, uz neprestano miješanje. Zatim sklonite sa šporeta i dodajte puter, pa miješajte dok se ne otopi.
Složite krempitu
Umutite šlag sa 600 ml mlijeka, pa pomiješajte sa fil i sjedinite mikserom. Lisnato tijesto lepo razvucite, pa presjecite da dobijete 2 jednaka dijela. Stavite na pleh obložen pek papirom i izbockajte viljuškom. Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 15 minuta. Jednu koru premažite filom u debelom sloju, pa preko stavite drugu koru i Odozgo nožem podijeliti kolač na 24 parčeta (tri po širini i osam po dužini), i služiti sa isječenim "poklopcem" od one druge kore koja se ne stavlja u frižider. Prije služenja pospite šećerom u prahu i isjecite na kocku.
(Stvar ukusa)