• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta da radimo sa hranom poslije praznika? Nutricionista otkriva šta je dobro za imunitet

Autor Teodora Boškovski

Nutricionistkinja otkriva šta da radimo sa viškom hrane poslije praznika, ali i koja je odlična za jačanje imuniteta!

 Koju hranu ne treba zamrzavati Izvor: Prva TV/Printscreen

Obično tokom praznika domaćice žele svoje umijeće da pokažu na djelu i pohvale se raznovrsnim jelima u većim količinama koja znaju da ostanu posle slavlja. Šta se dešava poslije? Neki će da zamrznu preostalu hranu, a neki da je nažalost bace. Naviku da bacamo hranu i neracionalno vodimo računa o njoj i dalje nismo iskorenili. Statistika kaže da se svakog dana baci dva miliona kilograma hrane.

Kako bismo imali bolji uvid u to koje namirnice je dobro i zdravo da i dalje koristimo nakon praznika, a koje ne, naša nutricionistkinja Milka Raičević gostujući na Prva TV je detaljnije objasnila. Na prvom mjestu, sve ono što u sebi sadrži majonez ne bi trebalo duže da koristimo.

"Pretjeran unos hrane je zaista ne samo bolan za želudac, nego i za pogled. Ja uvijek apelujem da višak za stolom treba da podelite barem sa onima u narodnoj kuhinji ili da date komšiji. Svako od nas zna kome je nešto potrebno", rekla je Raičević.

Ako želite sad da stavite nešto u zamrzivač dobro pogledajte da li je namirnica promijenila boju, miris ili ukus. A ako ste zaledili, molim vas taj dan kad odledite treba i da potrošite. Ni slučajno nemojte ponovo podgrijavati hranu", apelovala je nutricionistkinja.

Kada je riječ o hljebu, Milka je otkrila nekoliko načina kako da ga iskoristite i ne bacite. Prvo, može da se osuši, zatim samelje i naprave prezle. Zatim od toga, kasnije naprave knedle. Takođe, od hljeba može da se napravi pica ili gibanica. Nutricionistkinja Milka Raičević osvrnula se na prehlade. Kiseo kupus i zimnica su odlično rješenje za jačanje imuniteta. U pitanju su kisele, probiotske namirnice. Takođe, rekla je da aktuelno sezonsko voće sve ono što nam treba tokom ovih dana kada vladaju virusi.

"Zaboravite na banane, uzmite dulek (tikva), napravite pitu. Mala kalorijska vrijednost i ogromna blagodet za zdravlje. Skuvajte dunju jer je to namirnica koja je jedina sa našeg podneblja I ima blagodeti za naš želudac", savjetovala je za kraj.

(Prva.rs/MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop