Kuhinja

Dva trik sastojka uz koje tijesto uvijek uspijeva

Autor Nikolina Damjanić

Ovi savjeti za mekano tijesto će se dopasti i onim domaćicama koje nisu vične pripremi peciva.

Izvor: Shutterstock

Većina domaćica se pridržava recepta kada krene da mesi tijesto, a rijetke su one kojima ono savršeno uspjeva iz prve. Ali, mi vam donosimo dva trik sastojka sa kojima nema greške i koji će sve proizvode od tijesta učiniti ukusnijim. Ako volite da jedete kiflice, krofne, hljeb... onda obavezno dodajte jogurt i sirće u tijesto, jer će sva peciva biti neuporedivo mekša i ukusnija.

Sirće će učiniti da tijesto brže nadođe i dodaje se jedna kašika. Pored sirćeta, bolje je da koristite i svjež kvasac, jer i on pomaže da tijesto brže nadođe. Jogurt omekšava tijesto, a dodajte se oko 250 ml na 800-900 g brašna. U zavisnosti od količine brašna povećava se i količina jogurta.

Ipak ovi savjeti ne važe kada pravite testo za picu ili tjestetninu, ali su zato odlični za uštipke, kiflice, hljeb...

(Stvar ukusa)