Za kačamak se smatra da je izutetno zdrav.
Jelo koje se nalazilo još na trpezi naših baka, zapravo je nastalo u sjevernoj Italiji. Palenta ili kačamak od davnina se smatra seoskim jelom. Najčešće se jede za doručak, lako se priprema i svi znamo da je ovo jelo izuzetno zdravo.
Evo kako da napravite kačamak sa čvarcima i pavlakom.
Sastojci:
- kukuruzno brašno
- 1/2 l vode
- so
- ulje
- 1 glavica crnog luka ili 2 struka mladog
- malo sitnih čvaraka
- 100 g sira
- 200 g pavlake, kiselog mlijeka ili jogurta
Priprema:
U vodu staviti soli, pa kad provri dodavati brašno i miješati da nema grudvica. Kačamak ne smije da bude jako tvrd. Kuvati (ili peći) oko 5-6 min. Skloniti sa ringle. Na ulju propržiti sjeckan luk, pa dodati čvarke. U činiju na dno staviti pavlaku, kajmak, kiselo mlijeko ili jogurt (šta god da imate), pa viljuškom skidati kačamak sa varjače. Dodati pavlaku, pa čvarke i sir, pa opet kačamak i tako redom dok se ne utroši. Odozgo staviti čvarke i sir. Služiti toplo.