Popularna u ovo doba godine

Recept za sarmu od zelja

Autor Željko Svitlica

Iskoristite sezonu zelja i napravite ukusnu sarmu od zelja. Ove male sarmice možete da pojedete u dva zalogaja.

Izvor: Shutterctock

Počela je sezona zelja, a osima za pite i kao prilog, njega možete da koristite za pripremu sarme. Sarma od zelja spada u jedno od najpopularnijih proljećnih jela, a za pripremu vam treba malo strpljenja. Nema tu komplokovanih koraka, ali malo je pipavo rolati sarmicu, jer se listovi lako raspadaj. Umjesto sarmica možete da napravite i musaku od zelja.

Sastojci:

5 velikih veza zelja
800 g mljevenog mesa
150 g pirinča
1 crni luk
1 čen bijelog luka
malo paradajz sosa

Prvo propržite meso

U tavi na malo ulja propržite sitno sjeckan crni luk, a kada on omekša dodajte i mljeveni bijeli. Poslije minuta dodajte mljeveno meso, pa začinite po želji. Na kraju dodajte i pirinač koji ste oprali u nekoliko voda. Ponovo začinite po želji i promiješajte.

Skuvajte zelje

Očistite listove zelja, pa ih kratko blanširajte u ključaloj vodi. Pazite da ne pretjerate, jer listovi lako mogu da se raspadnu.

Napravite sarmice

Na sredinu lista sipajte kašiku nadjeva, pa preklopite prvo ivice lista, a onda i urolajte. Redajte u tepsiju, a kada poredate sve sarmice prelijte vodom i paradajz sosom.

Ispecite!

Pokrijte alu folijom i pecite na 200°C oko 30 minuta, a zatim skinite foliju i pecite još 5-10 minuta.

(MONDO/STVAR UKUSA)