Kuhinja

Pivo kao dodatak jelima? DA, a evo na koji način

Autor Željko Svitlica

Nerijetko se dešava da nam u firžideru ostane piva nakon proslava, pa možete dobro da ga iskoristite.

Izvor: Pexels

Čak i ako otvorite limenku, a ne želite sve da popijete, nemojte ga bacati! Postoji mnogo načina na koje možete da koristite pivo u kuhinji. 

Često pomislimo na vino ili liker kada pravimo sos sa ukusom, ali je pivo takođe dobro za određene sosove. Savršeno se uklapa sa sosom za piletinu ili svinjetinu. Pivo će im dati prigušenije, kisele note. Možete takođe i da ga prilagodite ukusu koji želite - probajte lager za lakši sos ili koristite staut, tamno pivo za gorči i robusniji ukus. Možete čak da ga iskoristite za rižoto, kao i za goveđi gulaš umjesto bujona, što se često radi u belgijskoj kuhinji.

Sljedeći put kada pravite marinadu, pokušajte da dodate malo piva! Slično drugim tečnostima koje se koriste za mariniranje, natapanje u pivo će pomoći da meso bude mekano. Takođe, možete da koristite za dinstanje i kuvanje na pari. Recimo, morski plodovi se dobro slažu sa oštrim, laganim ukusima lagera, pa pokušajte da kuvate škampe, školjke ili dagnje u pivu. Upotrebite ga i kao tečnost za dinstanje, to će dodati aromatične note svemu što kuvate, a kiselost će učiniti da se meso bude sočno. I prženje na pivu je dobra opcija, jer će dati lagani premaz svemu što pržite.

(MONDO/Stvar ukusa)