Sve zavisi od vrste riže koju planirate da kuvate, a vrijeme natapanja može znatno da varira.
Različite vrste bijele riže se prilično brzo kuvaju, ali se i pored toga natapanje preporučuje kao vid pranja, zbog različitih metoda proizvodnje riže. Trajanje natapanja riže može varirati od 30 minuta do 2 sata, a u oba slučaja riža će se kuvati za oko 20 minuta.
Sasvim je drugačija situacija sa netradicionalnim vrstama i sortama riže – crnoj, braon, cijelog zrna, divljoj itd. Ovim vrstama je potrebno mnogo duže da se kuvaju i za njih važi princip – što se duže namače, brže će se kuvati.
Veoma je preporučljivo da se smeđa riža natapa 8-10 sati. Na ovaj način možete da je skuvate za 20-30 minuta. Za crnu rižu i rižu od cijelog zrna dovoljno je 5-6 sati natapanja.
Kad god natapate rižu, koristite posudu dovoljno veliku da stane 2 do 3 puta veća zapremina vode koju ćete preliti preko riže. Ovo će vam omogućiti da dodate dovoljno vode, kako bi riža nabubrila. Iako je riža natopljena vodom, obavezno je isperite prije kuvanja.
Ovdje pročitajte recept za filipinsku rižu sa piletinom.
(Stvar ukusa/Monod)