Kao što smo najavili, naredne tri sedmice u našoj MONDO kuhinji imamo specijalnog gosta.
Migel de Hesus, Filipinac koji živi i radi u Banjaluci. Spremio nam je tri tradicionalna recepta iz svoje zemlje, a prva na redu je riža s bijelim lukom (sinangag).
Sastojci:
-1 glavica bijelog luka
-1 i po šolja riže
-ulje
-1 i po šolja vode
-So (košer ili krupna morska)
Način pripreme:
Isjecite bijeli luk i ostavite sa strane. Rižu naspite u šerpu, zatim dodajte hladnu vodu i isperite dva puta. Dodajte šolju i po vode (ako koristite rižu dugog zrna, odna dvije šolje vode). Stavite šerpu na šporet, uključite na najjače i sačekajte da voda provri. Zatim smanjite temperaturu na najmanje i pustite da se polako kuva u zatvorenoj posudi.
Kuvajte 8 - 10 minuta i isključite peć, ali nemojte skidati poklopac. Ostavite da stoji 3 - 6 minuta, zatim je promiješajte i prebacite na tanjir. Ostaviti u frižideru da se hladi sat ili dva.
Zagrijte malo ulja u tiganju zatim dodajte bijeli luk i dinstajte dok ne bude zlatno braon boje. Zatim dodajte rižu i miješajte dok ne dobijete ujednačenu masu. Dodajte soli po ukusu i to je to, napravili ste savršen sinangag!
Izvor: Slaven Petković - Mondo(MONDO)