• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Desert koji osvaja mirisom: Kolač od banana na venecuelanski način (FOTO, VIDEO)

Autor Nikolina Damjanić

Posljednji recept u serijalu koji smo snimili sa našom gošćom, Venecuelankom Arianom Moron je pred vama. Uživaćete sigurno i u pripremi, ali i mirisu i ukusu ovog neodoljivog kolača!

 4.jpg Izvor: Slaven Petković - Mondo

Imate banane za koje milslite da su propale? Donosimo recept za kolač u kojem ih možete iskoristiti.

Miris ovog kolača od banana ispuniće cijelu kuću, a nestaće dok trepnete. Bar je takav slučaj bio u našoj redakciji nakon što nam je Ariana Beatriz Moron Luhan, naša gošća iz Venecuele, spremila ovaj desert.

Za ovaj kolač smo koristili:

  • 6 zrelih banana
  • 3 šolje brašna
  • 1 šolja mlijeka
  • Pola šolje otopljenog neslanog putera (možete koristiti i ulje)
  • 2 šolje šećera
  • 2 jaja
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 3 kašičice cimeta
  • 1 šoljica čokoladnih mrvica
  • 1 šoljica orasa

Priprema:

U zdjeli ogulite banane pa ih izgnječite. Dodajte otopljeni puter (ukoliko je slan ne treba vam so, ali ako nije dodajte jedan prstohvat. Isti princip se odnosi i na verziju sa uljem).

U drugu posudu dodajte jaja i izmutite ih mikserom i postepeno dodajte šećer, mlijeko i ekstrakt od vanilije. Zatim ih sjedinite sa smjesom gdje se nalaze banane.

U posebnoj posudi sjedinite suve sastojke – brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i cimet. Izmiješajte sastojke, te im dodajte smjesu od banana (u koju ste prethodno dodali smjesu sa jajima i mlijekom).

Miješajte tijesto iznutra ka vani. Pazite da vam krema od banana ne spadne na dno. Kada napravite tijesto na kraju dodajte čokoladne mrvice i orase. Možete koristiti još dodataka ako želite. Sjedinite tijesto zatim ga dodajte u kalup omjera 28x28, koji prethodno premažite uljem i brašnom.

Stavite u rernu zagrijanu na 176 stepeni i pecite 40 minuta. To je to, uživajte!

Sa ovim desertom završili smo naš specijal venecuelanskih jela u Mondo kuhinji. Ostanite uz nas, spremamo vam još kulinarskih iznenađenja.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop