Posljednji recept u serijalu koji smo snimili sa našom gošćom, Venecuelankom Arianom Moron je pred vama. Uživaćete sigurno i u pripremi, ali i mirisu i ukusu ovog neodoljivog kolača!
Imate banane za koje milslite da su propale? Donosimo recept za kolač u kojem ih možete iskoristiti.
Miris ovog kolača od banana ispuniće cijelu kuću, a nestaće dok trepnete. Bar je takav slučaj bio u našoj redakciji nakon što nam je Ariana Beatriz Moron Luhan, naša gošća iz Venecuele, spremila ovaj desert.
Za ovaj kolač smo koristili:
- 6 zrelih banana
- 3 šolje brašna
- 1 šolja mlijeka
- Pola šolje otopljenog neslanog putera (možete koristiti i ulje)
- 2 šolje šećera
- 2 jaja
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 3 kašičice cimeta
- 1 šoljica čokoladnih mrvica
- 1 šoljica orasa
Priprema:
U zdjeli ogulite banane pa ih izgnječite. Dodajte otopljeni puter (ukoliko je slan ne treba vam so, ali ako nije dodajte jedan prstohvat. Isti princip se odnosi i na verziju sa uljem).
U drugu posudu dodajte jaja i izmutite ih mikserom i postepeno dodajte šećer, mlijeko i ekstrakt od vanilije. Zatim ih sjedinite sa smjesom gdje se nalaze banane.
U posebnoj posudi sjedinite suve sastojke – brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i cimet. Izmiješajte sastojke, te im dodajte smjesu od banana (u koju ste prethodno dodali smjesu sa jajima i mlijekom).
Miješajte tijesto iznutra ka vani. Pazite da vam krema od banana ne spadne na dno. Kada napravite tijesto na kraju dodajte čokoladne mrvice i orase. Možete koristiti još dodataka ako želite. Sjedinite tijesto zatim ga dodajte u kalup omjera 28x28, koji prethodno premažite uljem i brašnom.
Stavite u rernu zagrijanu na 176 stepeni i pecite 40 minuta. To je to, uživajte!
Sa ovim desertom završili smo naš specijal venecuelanskih jela u Mondo kuhinji. Ostanite uz nas, spremamo vam još kulinarskih iznenađenja.
(MONDO)