U našem specijalu Mondo kuhinje donosimo recept za još jedno jelo iz Venecuele – „cachapas“ (kaćapas). Najčešće se pravi za doručak, a sve sastojke možete naći u vašem lokalnom marketu.
Naša gošća Ariana Beatriz Moron Luhan, za ovo jelo ima samo riječi hvale, a komplimenti nisu izostali ni od probirljivog "žirija" naše redakcije.
Radi se o još jednom tradicionalnom jelu koje se najčešće pravi za doručak, ali i užinu ili kao dio nedjeljnog porodičnog ručka. A jelo se može pronaći i u prodaji na ulicama u Venecueli.
Od opreme za pripremu venecuelanskog jela “kaćapas” će vam trebati štapni mikser ili blender i tava.
Izvor: Slaven Petković - MondoSastojci:
Jedna konzerva kukuruza (350 grama)
500 grama kukuruznog brašna
2 jaja
1 šolja mlijeka
2 kašike ulja
Pola kašike šećera
Prstohvat soli
Za namaz:
Puter
Slani sir
Priprema:
U blender ubacimo kukuruz, jaja, ulje, šećer i so i izblendamo. Zatim postepeno dodajemo mlijeko i brašno dok ne dobijemo željenu teksturu. U zagrijanoj tavi na malo ulja izlijemo dio tijesta kako bismo dobili srednju palačinku. Ispečemo po pet minuta sa obje strane na srednje jakoj temperaturi.
Vruću kukuruznu palačinku premažemo sa puterom, zatim dodamo sir i preklopimo. To je to!
Nakon dva obimna doručka, u sljedećem izdanju Mondo kuhinje spremili smo i zanimljivo osvježavajuće piće od riže koje je popularno u Venecueli. U pitanju je “Chicha” (Ćića).
(MONDO)