Prženice na francuski način sa medom, začinskim biljem i mladim lukom su jelo koje se često pravi i uvijek će biti ukusno, bez obzira na sastojke.
Prženice na francuski način, sa medom, začinskim biljem i mladim lukom su atraktivno prošarane peršunom i mirođijom za aromatičan ukus. Med dodaje slatkoću i upotpunjuje ukus. Evo kako da ih napravite!
Sastojci:
4 srednja jajeta
90 ml punomasnog mlijeka
Šaka svježeg peršuna i mirođije, sitno isjeckanih
4 mlada luka, sitno isjeckana
4 srednje kriške hljeba
1 kašika maslinovog ulja
Mljeveni cimet za posipanje
Med za prženje
Grčki jogurt za posluživanje
Recept:
Za prženice na francuski način, sa medom, začinskim biljem i mladim lukom umutite zajedno jaja i mlijeko u plitkoj posudi. Umiješajte sjeckano bilje i mladi luk. Lagano začinite solju i biberom. Potopite jednu ili dvije kriške hljeba (u zavisnosti od veličine vašeg pleha) u mješavinu umućenih jaja na 2-3 minuta, okrećući hljeb da pokrije obe strane.
U međuvremenu, zagrijte maslinovo ulje u velikom tiganju za prženje na niskoj ili srednjoj vatri. Kada je ulje vruće, dodajte natopljeni hljeb, 1-2 kriške odjednom, i pecite 2-3 minuta dok ne postane hrskav i zlatnosmeđe boje. Okrenite i pecite još 2-3 minuta na drugoj strani. Držite na toplom dok pečete preostali hljeb.
Servirajte prženice lagano posute cimetom i prelivene medom, uz veliku kašiku grčkog jogurta. Uživajte u prženicama na francuski način, sa medom, začinskim biljem i mladim lukom!