Ariana Beatriz Moron Luhan bila je gošća Mondo kuhinje u kojoj nam je pripremila nekoliko tradicionalnih venecuelanskih jela. Prvo koje objavljujemo je arepas.
Arepas je veoma popularan doručak u Venecueli, a kako nam je naša gošća pojasnila, i jelo koje se jede nakon noćnog izlaska. Kao što je kod nas burek.
Fil za arepas zavisi od doba dana. Tako se najčešće za doručak pravi od povrća i jaja, a za večeru od šunke i sira. Tajna ovog popularnog venecuelanskog jela je u brašnu „P.A.N“, za koji su ovoj državi veoma sentimentalno vezani. Pa se tako logo marke ovog brašna prodaje i kao suvenir.
Radi se o kukuruznom, bezglutenskom, brašnu koje je za razliku od našeg, prethodno prokuvano, pa tek onda samljeveno. Neizostavan je dio svakog domaćinstva u Venecueli, još uvijek ne može pronaći na policama u BiH, ali ga ima u državama u regionu kao što su Srbija i Hrvatska.
Ovo bogato jelo priprema se veoma brzo, a od sastojaka su potrebni:
1 šolja brašna
2 šolje vode
Prstohvat soli
Za fil:
3 jaja
1 paradajz
1 crveni luk
Malo soli
Kajmak ili drugi namaz
Avokado (opciono)
Priprema:
Od brašna i vode napravite tijesto, koje malo posolite. Pošto se radi o specifičnom brašnu, nisu potrebni ni prašak za pecivo ili ulje. Od tijesta odvajate male loptice koje stavljate u tavu zagrijanu na srednjoj temperaturi.
Pecite po pet minuta sa obje strane.
Punjenje:
Jaja izmutite i dodate malo soli. Luk i paradajz isjeckajte na kockice. Zatim na malo ulja dodate isječen luk, pustite da se izdinsta, pa dodajte paradajz i jaja. Pecite dok jaja ne budu gotova.
Vruće pogačice od tijesta presjecite na pola, namažite namazom po želji zatim dodajte fil od povrća i jaja, sklopite i uživajte. Nož i viljuška se ne koristi uz ovo jelo!
Na našim tanjirima nije ostala „ni mrva“, a Ariana je prvim jelom položila ispit. Sljedeći recept koji uskoro objavljujemo je „Cachapas“ (Kaćapas).
Takođe, jelo koje se sprema za doručak, a svi sastojci se mogu pronaći u našim marketima.
(MONDO)