• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dašak Venecuele u Mondo kuhinji: Ovako se priprema "arepas", popularno jelo iz Južne Amerike (FOTO/VIDEO)

Autor Nikolina Damjanić

Ariana Beatriz Moron Luhan bila je gošća Mondo kuhinje u kojoj nam je pripremila nekoliko tradicionalnih venecuelanskih jela. Prvo koje objavljujemo je arepas.

 8.jpg Izvor: Slaven Petković - Mondo

Arepas je veoma popularan doručak u Venecueli, a kako nam je naša gošća pojasnila, i jelo koje se jede nakon noćnog izlaska. Kao što je kod nas burek.

Fil za arepas zavisi od doba dana. Tako se najčešće za doručak pravi od povrća i jaja, a za večeru od šunke i sira. Tajna ovog popularnog venecuelanskog jela je u brašnu „P.A.N“, za koji su ovoj državi veoma sentimentalno vezani. Pa se tako logo marke ovog brašna prodaje i kao suvenir.

Radi se o kukuruznom, bezglutenskom, brašnu koje je za razliku od našeg, prethodno prokuvano, pa tek onda samljeveno. Neizostavan je dio svakog domaćinstva u Venecueli, još uvijek ne može pronaći na policama u BiH, ali ga ima u državama u regionu kao što su Srbija i Hrvatska.

Ovo bogato jelo priprema se veoma brzo, a od sastojaka su potrebni:

1 šolja brašna

2 šolje vode

Prstohvat soli

Za fil:

3 jaja

1 paradajz

1 crveni luk

Malo soli

Kajmak ili drugi namaz

Avokado (opciono)

Priprema:

Od brašna i vode napravite tijesto, koje malo posolite. Pošto se radi o specifičnom brašnu, nisu potrebni ni prašak za pecivo ili ulje. Od tijesta odvajate male loptice koje stavljate u tavu zagrijanu na srednjoj temperaturi.

Pecite po pet minuta sa obje strane.

Punjenje:

Jaja izmutite i dodate malo soli. Luk i paradajz isjeckajte na kockice. Zatim na malo ulja dodate isječen luk, pustite da se izdinsta, pa dodajte paradajz i jaja. Pecite dok jaja ne budu gotova.

Vruće pogačice od tijesta presjecite na pola, namažite namazom po želji zatim dodajte fil od povrća i jaja, sklopite i uživajte. Nož i viljuška se ne koristi uz ovo jelo!

Na našim tanjirima nije ostala „ni mrva“, a Ariana je prvim jelom položila ispit. Sljedeći recept koji uskoro objavljujemo je „Cachapas“ (Kaćapas).

Takođe, jelo koje se sprema za doručak, a svi sastojci se mogu pronaći u našim marketima.

 (MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop